Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Artikkelit

13.6.2023

Tiedä mitä syöt – ravintolisät voivat vaikuttaa lääkitykseen

Me kaikki olemme nauttineet joskus luonnonyrteistä valmistettua teetä tai syöneet vitamiineja ja muita ravintolisiä purkista. Harva tulee ajatelleeksi, että ravintolisillä…
7.3.2023

Essi-hanke esimerkkinä maailmalla

Kohdennetun ultraäänihoidon (HIFU) laitevalmistaja Insightec järjesti seminaarin Portugalissa. Siellä päästiin kuulemaan suomalaisia puheenvuoroja Essi-hankkeen hanketyöntekijältä Marjo Lehtiseltä sekä Essentiaalinen vapina…
28.2.2023

Kun lääkettä ei saa

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet. Useimmiten käyttäjä ei edes huomaa lääkkeen puuttumista, jos apteekista pystytään tarjoamaan korvaavaa valmistetta. Mutta toisinaan lääke…
12.12.2022

Ennen join kahvini kahdella kädellä mukista – nyt yhdellä kädellä kupista

Vesa Jokisen, 70, vasen käsi alkoi vapista lievästi 90-luvun alussa. Hänellä diagnosoitiin essentiaalinen vapina. Jokinen ei kokenut tuolloin vapinaa kovin…
12.12.2022

HIFU-hoidot tuoneet helpotusta vapinaan menestyksekkäästi

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) aloitettiin aivojen kohdennetut ultraäänihoidot eli HIFU-hoidot toukokuussa. Lokakuun puoleen väliin mennessä kaikki hoidetut potilaat ovat saaneet…
12.12.2022

Eurooppalaisessa EHDN-verkostossa jaetaan arvokasta tietoa Huntingtonin taudista

Italian Bolognassa järjestettiin syyskuussa 2022 EHDN-verkostotapaaminen, joka kokoaa säännöllisesti yhteen tutkijat, Huntingtonin tautia sairastavat ja läheiset. Verkostossa vaihtuu arvokas tutkimus-…
7.12.2022

Parkinsonin tauti ja sen tutkimus keskiössä Parkinson-säätiön luentotilaisuudessa

Suomen Parkinson-säätiö järjesti syyskuussa Helsingissä Parkinsonin taudista yleisöluentotilaisuuden, joka oli tarkoitettu kaikille taudista ja sen tutkimuksesta kiinnostuneille. Tilaisuus keräsi historiallisen…
18.10.2022

DBS poisti vapinan lähes kokonaan

Senni Posion oikea käsi alkoi vapista opiskeluaikoina. Parkinsonepäilyn jälkeen vapina osoittautui essentiaaliseksi vapinaksi, joka levisi myös vasempaan käteen. Posio kävi…
19.9.2022

Lääkekorvausjärjestelmässä painavat terveydelliset ja taloudelliset tekijät

Lääke tarvitsee aina ensin myyntiluvan, ennen kuin yritys voi tuoda sen Suomessa niitä tarvitsevien käyttöön. Lääkeyritys voi hinnoitella lääkkeen itse…
19.9.2022

Lääkkeen maahantuonnin lopettaminen muutti Meri-Tuulian elämän

Dopaherkkää dystoniaa sairastavan Meri-Tuulia Talven elämä parani kertaheitolla, kun diagnoosi ja siihen sopiva lääkitys löytyi. Elämään palasivat harrastukset ja tyytyväisyys.…
19.9.2022

Koirat osaavat haistaa Parkinsonin taudin

Totta se on. Koulutettu koira voi tunnistaa Parkinsonin taudin hajun perusteella ja jopa ennen lääkäriä. Englannissa ja Yhdysvalloissa tehdyt kokeet…
6.6.2022

Puheterapiasta apua puheen ja nielemisen haasteisiin

Puheterapia on kuntoutusmuoto, jolla haetaan ratkaisuja puheen ja nielemisen haasteisiin. Puheterapian keinoin voidaan vähentää oireista aiheutuvaa haittaa ja ylläpitää toimintakykyä.…
6.6.2022

Ratkaiseeko geenitutkimus liikehäiriösairaudet?

Joidenkin liikehäiriösairauksien tiedetään johtuvan yhdestä geenivirheestä, joidenkin taustalla tiedetään olevan useita altistavia geenitekijöitä. Geenitutkimus lisää ymmärrystä sairauksista ja saattaa näin…
6.6.2022

Minun tapaukseni

Martti Ketonen alkoi oireilla erikoisesti kesken kiireisten työvuosien ja syyksi paljastui servikaalinen dystonia. Ketonen kokee olevansa onnekas, että hänellä sairaus…
9.5.2022

”Huntingtonin tauti ei ole este saada omia lapsia”

Tuulin lapset eivät tule sairastumaan Huntingtonin tautiin. Se on varmistettu geenitestillä jo ennen lasten syntymää. Vanhemmat iloitsevat terveistä lapsista, mutta…
6.4.2022

Lääkityksen oikea-aikaisuus auttaa tasaisen toimintakyvyn ylläpitämisessä parkinsonpotilailla

Tehokkain Parkinsonin taudin oireita lievittävä lääke on aminohappo levodopa. Kyseisessä lääkityksessä oikea-aikaisuus on tärkeää tasaiset väliajat ja ruokailujen ajankohdat huomioiden.…
23.2.2022

Tieteen kehitys luo harvinaissairaille toivoa tulevaan

Viime huhtikuussa tanskalainen harvinaissairaiden potilasverkosto ja lääkeyhtiö Takeda yhteistyökumppaneineen järjesti verkkotilaisuuden Nordic Rare Disease Summit 2021, vapaasti suomennettuna pohjoismainen harvinaissairauksien…
21.2.2022

Ultraharvinaista hemifasiaalispasmia sairastava Kreetta Myllys: Vertaistukea ja tietoa on vaikea saada

  Kreetta Myllys, 26, sairastaa hemifasiaalispasmia, kasvojen toispuoleista liikehäiriösairautta. Hemifasiaalispasmi on niin harvinainen, että tietoa on ollut vaikea löytää, saatikka…
21.2.2022

Muu liikehäiriötutkimus verraten vähäistä

Liikehäiriösairauksien tutkimustoiminta kohdistuu tällä hetkellä lähes kokonaan Parkinsonin tautiin. Aivojen rappeutuminen kiinnostaa. – Muita liikehäiriösairauksia tutkitaan niin Suomessa kuin maailmallakin…
21.2.2022

Professori Markku Partinen:Tutkimus rönsyää nyt liikaa

Parkinsonliiton puheenjohtaja Markku Partinen kaipaa Parkinsonin taudin tutkimuksiin selkeyttä ja yksinkertaisuutta. – Nyt useista tutkimuksista on tullut aika monimutkaisia niin…
21.2.2022

Tutkimus etsii yhä syytä Parkinsonin tautiin

Parkinsonin taudin aiheuttavia syitä ei vieläkään varmuudella tunneta. Eikä tautiin tunneta myöskään parantavaa hoitoa. – Monet tutkijat eri puolilla maailmaa…
21.2.2022

Uusien hoitojen syntyminen vaatii onnistumisia ja toisinaan epäonnistumisia

Lääketieteellisen tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoa sairauksien syistä, ehkäisystä, oireista, diagnosoinnista tai hoidosta. Kliininen tutkimus kuuluu lääketieteelliseen tutkimukseen. Se on…
10.12.2021

Tassuja, turpia ja kosteita kuonoja – eläimet apuna kuntoutustyössä

Eläimen vaikutus ihmiseen on suurempi kuin osaamme ajatella. Siksi eläimiä käytetään apuna kuntoutuksessa. Ne auttavat parantamaan kuntoutujan fyysistä, psyykkistä ja…
10.12.2021

Hevonen – hieno terapeutti ja kunto-ohjaaja

Hevoseni Hella tietää milloin minulla on hyvä olla, milloin taas huono. Hella osaa lohduttaa, mutta osaa myös olla mukana ilon…
10.12.2021

Minun tarinani: “Kissan kehrätessä sylissä ajattelen, etten olekaan hassumpi ihminen”

Kun sairaus vaikuttaa elämään negatiivisesti, eläimet pystyvät tuomaan positiivista energiaa sairauden kanssa elämiseen. Lemmikeistä voimaa elämäänsä saa muun muassa Iisalmelainen…
10.12.2021

Alaselän dystonia vei työkyvyn – Husky-yrittäjälle koirat ovat elämäntapa ja voimavara

Antti Kotajärvelle koirat ovat enemmän kuin työ tai harrastus. Kyseessä on elämäntapa. Kun hän 20 vuotta sitten pääsi ensimmäisen kerran…
10.12.2021

Haaveet kantavat

Teini-ikäisellä Petra Toikalla on haaveita siinä missä muillakin, mutta hän toteuttaa niitä sairautensa ehdoilla. Petra sairastui lapsena harvinaiseen nuoruusiän Parkinsonin…
22.11.2021

”Turha elämää on riitelyyn haaskata”

Lars ”Lasse” Sarlin sairastaa CBD:tä, harvinaista parkinsonismi-sairautta. Sairaus etenee eikä sitä voida parantaa, mutta Sarlinit pitävät yllä positiivista elämänasennetta. Vaimo…
25.9.2021

Sairaanhoitaja Henna Palin: Tiedon lisääminen essentiaalisesta vapinasta on tärkeää

Jyväskylässä järjestettyyn voimavaraviikonloppuun kerääntyi 8 osallistujaa. Henna Palinin lisäksi ohjaajina oli Parkinsonliiton Marjo Lehtinen ja Mielenterveyden keskusliiton Vireä Mieli ry:n…
21.9.2021

Minun tarinani: Liike on lääke, myös Parkinsonissa

Minä olen Jari Ilmari Laine Laitilasta. Minulla on Parkinson. Olen entinen yrittäjä ja iältäni 69-vuotias. Minun sisälläni asuu edelleen pieni…
20.9.2021

Läheiselläkin on oikeus tunteisiin

Sitä pidetään usein itsestään selvänä, että sairastava käy läpi sopeutumisprosessin vaikeine tunteineen. Samalla voi syntyä vaarallinen harhaluulo, että läheisellä ei…
20.9.2021

Sairauteen sopeutuminen voi vapauttaa

Haavoittumattomuus on harha, joka rikkoontuu sairastumisen myötä. Sairauden hyväksyminen on askel sopeutumisen polulla, jolla tavoitellaan toimintakyvyn ja elämänlaadun säilymistä mahdollisimman…
20.9.2021

Vertaistapaaminen auttoi ymmärtämään yhteistä sairautta

Hannele Tuohioja ja Merja Mattila osallistuivat yhdessä voimavaraviikonloppuun Jyväskylässä. Merja Mattila osallistui ystävänsä vinkistä essentiaalista vapinaa sairastaville tarkoitettuun voimavaraviikonloppuun. Mukaan…
4.9.2021

Vertaistuki – miksi sitä kannattaa etsiä?

Kun ihminen sairastuu, häntä kehotetaan hakeutumaan vertaistuen piiriin. Mutta mistä puhumme, kun puhumme vertaistuesta? Sairastuneesta voi toisinaan tuntua, että hän…
17.6.2021

Päijät-Hämeen Parkinson-yhdistyksen koulutuspäivä Hämeenkoskella

Päijät-Hämeen Parkinson-yhdistys vietti koulutuspäivää 20.5.2021 Kuinka mukavaa olikaan kokoontua kauniiseen Hämeekosken Rauhalaan viettämään koulutus- ja virkistyspäivää! Koronavuoden jälkeen tätä jälleennäkemistä…
10.6.2021

Minun tarinani: Taidetta ja mielenhallintaa

Taide on Anna-Maija Rissaselle henkireikä ja elämäntapa. Essentiaalista vapinaa sairastava Rissanen on opetellut erilaisia tapoja hallita vapinaansa, joka on aina…
4.6.2021

Melonnasta positiivista energiaa arkeen

Ulkona ja luonnossa liikkuen –kurssilla käytiin tutustumassa melonnan saloihin kesäkuun alussa. Päivä alkoi tunnin mittaisella perehdytyksellä, jonka parissa ryhmä siirtyi…
3.6.2021

Parkinson-päivän livelähetyksessä asiaa eri hoitovaihtoehdoista

Parkinson-päivää juhlistettiin tänä vuonna etätilaisuudella, jonka teemana oli kuntoutus ja liikunta. Sen tulisi olla osa Parkinsonin taudin hoitoa, jossa itsehoidolla…
3.6.2021

Fysioterapia dystonian hoidossa

Fysioterapia on monella dystoniaa sairastavalla oleellinen osa sairauden hoitoa. Sillä voidaan lieventää oireita ja tukea muita hoitomuotoja. Asiakkaan kuunteleminen on…
3.6.2021

Neurologinen vai psykiatrinen? -psyykkiset oireet liikehäiriösairauksissa

Psyykkisten oireiden huomioiminen on oleellinen osa sairauden hoitoa. Samalla tavalla, kuin jokaisella lääkärin vastaanotolla arvioidaan motoriset oireet, pitäisi arvioida myös…
3.6.2021

Essentiaalista vapinaa sairastavat saivat oman yhdistyksen

Essentiaalinen vapina ry perustettiin maaliskuussa 2021. Yhdistyksen toiminnan keskiössä on jakaa tietoa ja toimia kohtauspaikkana sairastaville. Yhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä…
3.6.2021

Geokätköily vie metsään – ja mennessään

Outi Airaksinen on liikkunut aina luonnossa. Dystonia-diagnoosin saatuaan hän on joutunut luopumaan aiemmin harrastamistaan lajeista. Airaksinen sairastaa määrittelemätöntä ja yleistynyttä…
3.6.2021

Mielen hyvinvoinnin tukipilarit löytyvät arkisista asioista

Mielenterveyteen on syytä kiinnittää huomiota myös silloin, kun kaikki on hyvin. Mielenterveystaitoja on mahdollista kehittää ja on hyvä kiinnittää huomiota…
3.6.2021

Maailma avartuu äänikirjoilla

Onko lukuharrastuksesi jäänyt pois sairauden myötä tai onko tekstin lukeminen muuten vaikeaa? Jos vastasit kyllä, olet oikeutettu ilmaiseen Celia-äänikirjapalveluun, jossa…
24.5.2021

Kokemustoiminta lisää tietoa ja ymmärrystä

Parkinsonliitto on kouluttanut kokemustoimijoita vuodesta 1998 saakka. Liitolla on tällä hetkellä lähes kaksikymmentä kokemustoimijaa. Yksi heistä on yliopistonlehtori Matti Nykänen.…
30.3.2021

Tukitoimet ja apuvälineet tukevat toimintakykyä

Teemme arjessamme jatkuvasti asioita ilman, että kiinnitämme niiden sujumiseen huomiota: nousemme aamulla sängystä ylös, peseydymme ja nautimme kupin kahvia. Kuulostaa…
30.3.2021

Puhelin- ja nettihuijaukset – kuka tahansa voi joutua kohteeksi

Puhelin- ja nettihuijaukset ovat hyvin yleisiä ja niistä myös uutisoidaan paljon. Varsinkin nettihuijauksia tapahtuu silti lisääntyvässä määrin. Huijauksiin liittyvissä asioissa…
30.3.2021

Paula Aronen ei suostu luopumaan ompelemisesta vaikka välillä onkin kuin neulatyyny

34-vuotias Paula Aronen sairastaa essentiaalista vapinaa sekä syömishäiriötä. Heittelevät verensokerit pahentavat vapinaa. Aronen kokee, ettei aikuisten syömishäiriöitä hoideta sairauden vaatimalla…
26.3.2021

Vertaistuen saanti avainasemassa teemakursseilla

Parkinsonliitto järjestää monenlaisia kursseja liikehäiriösairauksien kanssa eläville. Yhtenä esimerkkinä niistä on Rytmi ja liike –teemakurssi. Kari Asikainen on yksi kyseisellä…
26.3.2021

Harvinaisten sairauksien päivän 2021 anti

Harvinaisia sairauksia ja vammoja tunnetaan maailmalla arviolta 8000. Harvinaisuus on tavallisempaa kuin luullaan, Suomessakin harvinaisia sairauksia sairastaa liki 300 000…
5.2.2021

Virosta kylpylämatkoilla hyvää tuulta Suomeen

Keski-Uudenmaan Parkinson-kerho on järjestänyt jo kymmenen kylpylämatkaa Viroon. Tällä hetkellä Viron matkat ovat jäissä koronan vuoksi. Matkoja pyritään jatkamaan, kunhan…
1.1.2021

Kun yötä ja päivää ei enää ole

Hanna-Katri Perämäen kotiin lämpöä tuo erityisesti Perämäen hymy ja tarttuva nauru. Dystoniaan sairastumisen jälkeen elämän täytti kuitenkin synkkyys ja kyyneleet.  Hanna-Katri Perämäki oli…
1.1.2021

Iloa älylaitteista 

Älylaitteiden avulla voi pankkiasioinnin ja lääkereseptien uusinnan lisäksi pitää yhteyttä läheisiin ja herättää henkiin vanhan harrastuksen. Jutun lopussa on Enter ry:n vapaaehtoisten digiopastajien vinkkejä älypuhelimen käyttöön. Koronapandemian aikana…
15.12.2020

Minun tarinani: Itsensä hyväksynyt

Riitta Väisänen, 58 Essentiaalinen vapina Riitta Väisänen on sairastanut lapsesta saakka, mutta sai diagnoosin vasta yli kolmekymppisenä. Menneiden aikojen erilainen…
27.11.2020

Katsaus Huntingtonin tautiin

Huntingtonin tauti on periytyvä, kuolemaan johtava hermoston rappeumasairaus. Se aiheutuu perinnöllisestä piirteestä, jolla ei välttämättä ole pelkästään kielteisiä vaikutuksia. Huntingtonin…
19.10.2020

Webinaaritiivistelmä: Huntingtonin tauti ja suunterveys

Euroopan Huntington-järjestöjen kattojärjestö EHA (European Huntington Association) järjesti 8.10.2020 webinaarin aiheesta suunterveys ja Huntingtonin tauti. Puhujana toimi suuhygienisti Annette Carlsson,…
29.9.2020

Parempaa hoitoa elämän loppuvaiheessa

Hyvä hoito ihmisen elämän loppuvaiheessa on yhtä tärkeää kuin sen alussa, todettiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin 24.9.2020 järjestämässä mediatilaisuudessa, jossa keskusteltiin kuolevan…
4.9.2020

Kirje päättäjille

Olemme liikehäiriösairauksien etujärjestö Parkinsonliitto ry. Suomessa yli 71 000 henkilöllä on diagnosoitu liikehäiriösairaus, joista tunnetuin on Parkinsonin tauti. Muita liikehäiriösairauksia…
30.8.2020

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten huomioiminen ryhmäkokoontumisissa

Keväällä koronavirusepidemian puhjettua Parkinsonliitto suositteli viranomaisten ohjeisiin perustuen  kasvokkain tapahtuvan yhteydenpidon välttämistä ja kaikki kokoontumiset peruttiin tai siirrettiin. Koronarajoitusten purkamisen…
10.6.2020

Essentiaalisen vapinan kanssa sinuiksi – Essi-hanke esittäytyy

Tervehdys! Olen Marjo Lehtinen ja aloitin 1.4. suunnittelijana Parkinsonliiton Essi-hankkeessa (v. 2020–2023). Essi-hanke tarjoaa erityisesti työikäisille essentiaalista vapinaa sairastaville tietoa,…
2.6.2020

Syväaivostimulaatio essentiaalisen vapinan ja dystonian hoidossa

Syväaivostimulaatiota (Deep Brain Stimulation eli DBS) käytetään maassamme lisääntyvässä määrin essentiaalisessa vapinassa ja dystoniassa, kun lääkehoidolla ei ole saatu toivottua…
1.6.2020

Vinkkejä matkalle

Ennen matkaa Keskustele tarvittaessa matkustamisesta lääkärisi kanssa. Varmista, että sinulla on vakuutukset kunnossa matkaa varten, matkustatpa kotimaassa tai ulkomailla. Tarkista…
1.6.2020

Maailma kutsuu –vaan voinko lähteä?

Yleensä sairaus ei estä matkustamista, kunhan muistaa ottaa huomioon lääkkeiden kuljettamiseen ja säilyttämiseen liittyvät seikat. Jos sairaus vaikeuttaa liikkumista tai…
8.5.2020

Toivon ja toiveikkuuden ylläpitäminen poikkeusoloissa

Poimintoja Psykoterapeutti, työnohjaaja Terhi Lahden webinaariluennosta 5.5.2020 Tänään on raskas päivä, mutta huominen voi olla erilainen On normaalia pelätä (covid-19)…
14.4.2020

Dystonia ja COVID-19-koronavirus

The Dystonia Medical Research Foundation (DMRF) ja Dystonia Medical Research Foundation Canada (DMRFC) pitivät 1.4.2020 Dystonia & COVID-19: Your Questions…
9.4.2020

Huntington ja COVID-19-koronavirus

Eurooppalaisten Huntington-yhdistysten kattojärjestö EHA ja ERN-RND-verkosto (European Reference Network for Rare Neurological Diseases) järjestivät 6.4.2020 webinaarin aiheella Huntingtonin tauti ja…
1.1.2020

Aikuisten liikkumisen suositus uudistui

Pitkään käytössä ollut ns. liikuntapiirakka on uudistettu yli 65-vuotiaille suunnatuksi liikuntasuositukseksi. Suosituksessa nostetaan tärkeäksi monipuolinen liikunta ja vähänkin aikaa kestävän…
1.1.2020

Heidi Korhonen: Tiesin sairastavani Fahrin tautia kauan ennen diagnoosia

Heidi Korhonen kulki pitkän tien ennen kuin sai diagnoosin Fahrin taudista. Ensimmäisen kerran kalkkeumat aivoissa huomattiin jo vuonna 2004, mutta…
1.1.2020

Harvinainen PSP-tauti muutti elämän

– Perheemme elämä muuttui yhdellä iskulla, kun selvisi, että minulla on etenevä supranukleaarinen halvaus eli PSP-tauti. Nyt elämme täysin sairauteni…
1.1.2020

Joskus vaikeinta on se mikä ei päällepäin näy – Näkymättömät oireet neurologisissa sairauksissa

Osa neurologisiin sairauksiin liittyvistä oireista on selvästi hahmotettavissa sekä kuntoutujalle että hänen läheisilleen. Sairauksiin liittyy kuitenkin usein myös oireita, joiden yhteisenä piirteenä on niiden…
1.1.2020

Työelämän ja sairauden yhteispeli sujuvaksi

Sairastuminen ei tarkoita aina työelämän päättymistä. On olemassa monia sopeutumis- ja sopeuttamiskeinoja, joista on hyvä olla tietoinen. Arjessa jaksamisen kannalta…
1.1.2020

Soveltava liikunta tarjoaa kaikille mahdollisuuden liikkua oman toimintakyvyn mukaan

Soveltava liikunta on suunnattu kaikille heille, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan…
1.1.2020

Suomalainen snookertähti Robin Hull: Dystonian kanssa opittava pelaamaan

Suomen snookertähti Robin Hull pyrkii takaisin maailman kärkeen – dystoniasairaudesta huolimatta. – Tämä kevät nyt sen ratkaisee. Joko pääsen takaisin…
1.1.2020

Harvinaisia liikehäiriösairauksia

Dystoniat Dystonialla tarkoitetaan oireita, jotka johtuvat aivojen liikkeitä säätelevien osien toiminnan häiriintymisestä. Oireet ilmenevät lihasten ja lihasryhmien virhetoimintoina. Ulospäin oireet…
1.1.2020

Professori Markku Partinen: Liikehäiriösairaus ei estä yleensä autolla ajoa

Liikehäiriösairauksilla ei ole suoranaisia vaikutuksia liikenneturvallisuuteen, kun vain aistit pelaavat ja osaa ajaa liikennesääntöjen mukaisesti. Näin toteaa liikennelääketieteeseen hyvin perehtynyt…
1.12.2019

Kuntoutuksesta ja sopeutumisvalmennuksesta haettavat korvaukset

Jos sinulla on lääkärin suositus kurssille, voit saada Kelalta matka- ja yöpymiskorvausta sekä kuntoutusrahaa sopeutumisvalmennuskurssin ajalta. Tämä koskee myös kurssille…
1.12.2019

Ryhmämuotoinen kuntoutus on sosiaalista

– Meille tarvitaan aina lääkärin lähete. Sen perusteella fysioterapeutit arvioivat, tarvitseeko kuntoutuja yksilökuntoutusta vai voiko hän tulla ryhmäterapiaan, selittää Turun…
1.12.2019

Yksityisellä puolella monipuolista tarjontaa

Yksityiseltä puolelta löytyy runsaasti eri kuntoutuspalveluiden tuottajia, joille voi hakeutua itse maksaen. Yksityisille puolelle voi kuitenkin tilanteesta riippuen päästä myös…
1.12.2019

Kotikuntoutus on kokonaisvaltaista

Maija-Liisa Sillanpää otti yhteyttä Liedon kunnan kotikuntoutukseen, kun hän huomasi miehensä Pekka Sillanpään toimintakyvyssä selkeän eron muuttotal-koiden keskellä. Pekka on…
1.12.2019

Harkinnanvarainen yksilökuntoutus

Harkinnanvaraisessa yksilökuntoutuksessa moniammatillinen työryhmä laatii yhdessä kuntoutujan kanssa tälle yksilölliset kuntoutustavoitteet ja henkilökohtaisen ohjelman. Noin puolet kuntoutuksen sisällöstä on yksilöllistä…
1.12.2019

Navigointiapua kuntoutusviidakkoon

Kuntoutusta tarvitsevan voi olla vaikea hahmottaa, mitä vaihtoehtoja hänellä on. Kuntoutusta järjestäviä ja rahoittavia tahoja on monia ja niitä koskee…
18.9.2019

Kokemustiedon merkitys korostuu uudessa harvinaisten sairauksien kansallisessa ohjelmassa

Uusi harvinaisten sairauksien ohjelma vuosille 2019–2023 valmistui kesällä ja sen avulla pyritään parantamaan harvinaissairaiden asemaa ja palveluita. Kansallisella ohjelmalla on…
1.9.2019

Edunvalvontavaltuutus – Varmista asioidesi hoito etukäteen

Oletko koskaan miettinyt, kuka asioitasi hoitaa, mikäli et itse siihen terveydellisestä tai muusta syystä pystyisi? Monesti ajatellaan, että tällaisessa tilanteessa…
1.1.2019

Pyöräilykisa haastoi jaksamisen rajoille

-Rupeama oli tosi raskas, viimeinen kymppi oli ihan kauhea. Kävi mielessä luovuttaa, kun talutin fillaria ja kirosin. Pääsin kuitenkin mäen…
1.1.2019

Sairaus on koko perheen asia

Yhden ihmisen sairaus koskettaa aina myös sairastuneen läheisiä. Erityisen herkässä asemassa ovat lapset. Avoin ja ymmärtäväinen ilmapiiri tukee koko perheen…
1.1.2019

Sami Paananen: Vapinan kanssa kyllä pärjää

– Eniten käteni vapisee, kun juon kahvia, tuusulalainen Sami Paananen kertoo. – Sosiaalinen jännitys lisää usein vielä vapinaa. Mutta muuten pärjään…
1.1.2019

Jokainen omaishoitotilanne on yksilöllinen

Laissa määriteltyä omaishoidon tukea haetaan kunnista, vertaistukea löytyy omaishoitajayhdistyksistä. Olet omaishoitaja, jos pidät huolta perheenjäsenestäsi tai muusta läheisestä, joka sairaudesta,…
1.1.2019

Omaishoidon haasteet kokenut Hannu Matikka: ”talostamme tuli yksityinen hoitolaitos”

Hannu Matikka ryhtyi vaimonsa Maaritin omaishoitajaksi elokuussa 2013, vaimon saatua PSP-diagnoosin saman vuoden keväällä. Hannu itse oli saanut MS-diagnoosin kolme…
1.1.2019

Läheisen hyvinvointi mittaa sairastuneen elämänlaatua

Läheiseen voi luottaa ja turvata. Läheisen seurassa voi olla avoin. Läheiselle voi paljastaa salaisuutensa ja pelkonsa. Läheinen kulkee rinnalla, kun…
1.1.2019

Edenneen Parkinsonin taudin hoitovaihtoehdot

Edenneen Parkinsonin taudin kaksi keskeistä hoitomuotoa ovat lääkehoito ja kuntoutus. Suurin osa potilaista pärjää hienosti näillä hoidoilla, mutta tässä artikkelissa…
1.1.2019

Musiikki kuntouttaa!

Nykytutkimuksen perusteella tiedetään, että musiikki- ja laulupohjaisella kuntoutuksella on merkitystä aivotoiminnalle ja ihmisen hyvinvointiin. ”Tunteiden kielenäkin” usein pidetty musiikki on…
1.1.2019

Allasjumppa sopii monelle

”Allasjumpan hyötyjä on, että vedessä liikkuminen tai harjoitteleminen on helpompaa veden kannatellessa kuin kuivalla maalla, esimerkiksi tasapainon ylläpidon ja liikkeiden…
1.1.2019

Tekisinkö testamentin?

Suomessa laki määrää miten perintö jakautuu henkilön kuoleman jälkeen. Lakimääräisestä perimysjärjestyksestä voidaan poiketa tekemällä testamentti eli testamentintekijä voi lähtökohtaisesti itse…
24.9.2018

Neuroliiton kannanotto

Onko vaikeavammaisten kuntoutuksessa vain halvin kyllin hyvää? Hankintalaki on kelvollinen työväline, jos sitä käytetään taiten. Muulla tavoin käytettynä siitä tulee…
1.6.2018

Kipu – yksilöllinen kokemus ja aina totta

Kipupsykologin puheenvuoro kivun psykologiasta Itsestä huolehtiminen on taitolaji, jossa hyvä terapeutti voi olla tärkeä apuri. Itsestä huolehtiminen on taitolaji, jossa…
15.3.2018

Ajantasainen ja aikataulutettu lääkitys Parkinsonin tautia sairastavan toimintakyvyn edellytys

Parkinsonin tautia sairastavia on Suomessa n. 14 000. Aivojen dopamiinin puute aiheuttaa Parkinsonin taudin oireina liikkeiden hidastumista, vapinaa, jäykkyyttä, tasapainovaikeuksia, masennusta,…
1.1.2018

Essentiaalinen vapina (ET) on yleisin vapinan syy

Varhaislapsuudesta vanhuuteen esiintyvää essentiaalista vapinaa ilmenee kaikkialla maailmassa. Sairauden taustalla on luultavasti geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutus. ET:tä hoidetaan lääkkeillä, botuliinipistoksilla…
23.11.2017

Ilman tiedotusta peliriippuvuus koskettaisi yhtä useampaa Parkinson tautia sairastavaa

Sunnuntain 12.11. Helsingin Sanomat kirjoitti rahapeliongelmista. Juttuun oli haastateltu Parkinsonin tautia sairastavaa, joka on kärsinyt rahapelihaitoista. Tämä oli järkyttynyt siitä,…
22.11.2017

Parasta talviliikuntaa

Talviliikuntakausi on aluillaan oli lunta tai ei. Kysyimme fysioterapeutti Taina Piittisjärveltä, mikä on parasta talviliikuntaa? ”Helpointa on kävely oikeilla varusteilla.…
20.10.2017

Dystoniaa sairastava Virve Kovanen: ”Vaikeudet ovat kasvattaneet minut vahvemmaksi”

Dystoniaan sairastunut Virve Kovanen ei aluksi ymmärtänyt kivuliaiden oireidensa johtuvan sairaudesta. Kipupoliklinikalla dystonian oirekuvan tunnistaneen lääkärin ansiosta Virve löysi oikean…
22.8.2017

Omaisryhmistä potkua läheisten kohtaamiseen

Parkinson-liitto kehittää nyt omaistoimintaansa kovaa tahtia. Omaiset osallistuvat ahkerasti Parkinson-liiton ja sen jäsenyhdistysten toimintaan läheistensä rinnalla, mutta omaa toimintaa omaisille…
21.6.2017

Tanssi on antanut elämään paljon

Valkealassa järjestettiin tanssikurssit, kun Jukka Heino oli 15-vuotias. Hän meni mukaan, ja laji vei heti mukanaan. Tanssista tuli elämän mittainen…
14.6.2017

Ohi puhuminen sattuu

Pirjo Lipasti iski eräänä kevätpäivänä kuokan kotipihan multaan ja huomasi ihmeekseen otteensa lähes herpoavan. “Tunsin oloni väsyneeksi ja tympeäksi, käsikin…
25.4.2017

Sairastavan tarina antaa tunnin aiheelle kasvot

Kaarina Malm sairastaa Parkinsonin tautia. Tänään hän on kertomassa tarinaansa Stadin ammattiopiston lähihoitajaopiskelijoille. Kaarina tekee vapaaehtoistyötä kokemuskouluttajana ja kertoo itsestään…
4.11.2016

Poimintoja Neurologipäiviltä

Suomen Neurologiyhdistyksen järjestämiä Neurologipäiviä vietettiin Helsingissä.  Yhdistys on neurologian ja muiden neurotieteiden parissa työskentelevien lääkäreiden yhdysside ja edistää mainittujen tieteenhaarojen…
8.9.2016

Ummetus tavallista Parkinsonin taudissa – ravinto- ja suolistokoulutuksen satoa

Suomen Parkinson-liitto järjesti yhteistyössä UCB:n kanssa kaksi koulutusta aiheesta Ravinto ja suoliston toiminta Parkinsonin taudissa. Koulutukseen osallistui Turussa ja Helsingissä yhteensä…
3.7.2016

Meppi Merja Kyllönen hyppäsi Jump for dystonian Suomen voittohypyn

Hyvät ideat syntyvät usein silloin, kun ihminen on rentoutunut ja leikkisällä mielellä. Näin sai alkunsa myös Jump for Dystonia, joka…
10.6.2016

Apu-lehti: Dystonia vetää pään kallelleen

Apu-lehdessä julkaistiin henkilökuva Airi Pohlista, joka sairastaa servikaalista dystoniaa. Jutun löydät täältä: http://www.apu.fi/artikkeli/dystonia-vetaa-paan-kallelleen Julkaistu 10.06.2016
20.9.2013

Essentiaalinen vapina

Essentiaalinen (toisesta sairaudesta tai ulkoisesta tekijästä riippumaton) vapina kuvattiin peruspiirteiltään ensimmäisen kerran lähes 130 vuotta sitten. Se on yksi tavallisimmista…
1.3.2012

Parkinsonin taudin sukulaissairauksissa oireet etenevät nopeasti

Oireet etenevät nopeasti ja lääkkeet tehoavat huonosti. Yksi tärkeimpiä taitoja Parkinsonin tautia diagnosoidessa on määrittää, onko kyseessä tavanomainen Parkinsonin tauti…
1.10.2004

Väsymys ja Parkinsonin tauti

Väsymyksen on tiedetty liittyvän Parkinsonin taudin oireistoon jo siitä lähtien, kun James Parkinson vuonna 1817 kuvasi tämän taudin. Hän kiinnitti…
1.9.2004

Dystoniakipu

Dystoniassa tiettyjen tahdonalaisten lihasten liikehäiriö näkyy nykäyksinä, vapinana ja pakkoasentona. Useimmilla oireena on myös kipu. Millaista on elää pitkäaikaisten kipujen…
1.6.2003

Vain osa haluaa selvittää oman sairastumisriskinsä

Geenitutkimus vauhdittaa Huntingtonin taudin hoitokäytäntöjen kehittämistä Keskushermostoa rappeuttava Huntingtonin tauti on vallitsevasti periytyvä sairaus, jonka George Huntington kuvasi ensimmäisen kerran…
1.3.1996

Kipu Parkinsonin taudissa

Parkinsonin taudissa esiintyvät kiputyypit Kipu on vain vähän huomiota saanut Parkinsonin taudin oire. Monen parkinson-potilaan elämään liittyy kuitenkin jokapäiväistä kipua…