Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta

Parkinsonin tautia sairastavat Esko Seppänen ja Iiro Viinanen ovat Ilkka Taipaleen, Osmo Soininvaaran ja Henrik Laxin kanssa tehneet aloitteen eutanasian laillistamisesta. Kaikki aloitteen tehneet ovat entisiä kansanedustajia.

Eutanasia tarkoittaa armokuolemaa, jonka lääkäri voisi tarjota sietämättömistä kivuista kärsivälle, parantumattomasti sairaalle ihmiselle. Aloitteen tekijät sanovat, että eutanasialaki tarvitaan vaihtoehdoksi ihmisille, jotka hyvästä palliatiivisesta hoidosta (= parantumattomasti sairaan aktiivista ja kokonaisvaltaista oireita lievittävää hoitoa) huolimatta eivät saa kärsimyksiinsä riittävää lievitystä.

Ajatuksen kansalaisaloitteeseen Seppänen ja Viinanen saivat toisilleen lähettämistään keskustelukirjeistä, joiden pohjalta syntyi heidän yhteinen kirjansa Vasen oikea, oikea vasen neljä vuotta sitten.

Jos aloite kerää puolessa vuodessa (7.5.2017 mennessä) 50 000 tukijaa, eduskunnan on käsiteltävä asia. Tähän mennessä (16.11.2016 klo 10.20) aloitetta on kannattanut Kansalaisaloite.fi-palvelussa 32 354 ihmistä, heidän joukossaan suuri joukko nimekkäitä ihmisiä.

Jaa artikkeli