Riitta Viitalan, taiteilijanimeltään Ritu Veskari, Hetkestä toiseen - kuvataidenäyttelyn avajaisia vietettiin keskiviikkona 1.2. klo 12.30 Suomen Parkinson-liiton tiloissa, Suvilinnantie 2, Turku. Näyttely on avoinna yleisölle ma–pe klo 9–15 toukokuun loppuun asti.

Ensimmäisen kameransa Riitta Viitala osti kesätyörahoillaan 13-vuotiaana ja on siitä lähtien tallentanut kuviinsa ympärillään näkemäänsä kauneutta. Kuvia käsitellessään hän ei halua vääristää luonnon luomaa rikasta väripalettia. Sen sijaan hän yrittää kertoa katsojalle kuvallaan aina jotain sellaista, joka muuten piiloutuisi kuvan monien merkitysten taa.

 

Luonto väreineen ja sävyineen on Viitalan kuvissa aina läsnä, niin myös tässä hänen neljännessä näyttelyssään. Maisemaa, merta ja myöhäisillan kaupunkitunnelmia kuvaavien töiden lisäksi monin eri sävyin kuvatut tulppaanit viestivät näyttelyssä katsojalle kevään odotusta ja muistuttavat 11.4. vietettävästi Maailman Parkinson-päivästä.

 

Kuviensa Viitala toivoo auttavan ihmisiä näkemään maiseman yksityiskohdat, erityisesti sen, miten valo ja värit uudistavat vuodenaikojen kierrossa tuttua maisemaa.

 

Nyt Suvituulessa esillä oleva Viitalan neljäs näyttely on läpileikkaus hänen tuotannostaan. Kuvat on tulostettu eri materiaaleille ja esillä on 35 työtä. Suurin osa töistä on viime kuukausien aikana syntyneitä, ja kaikki näyttelyn työt ovat myytävinä. 

 

Näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistiin Viitalan ja Justin Larman (Mauri Laakkonen) somessa työstämä runollinen kuvakertomus Aamusta iltaan, joka rakentuu kirjoittajien runoista ja Viitalan luontoaiheisista kuvista. Tekijät lahjoittavat kirjan tuoton Parkinson-liitolle liikehäiriösairaiden hyväksi tehtävään työhän. Kirjaa voi ostaa Parkinson-liitosta 10 euron hintaan.

 

Parkinsonin tautiin sairaanhoitajana työskennellyt satakuntalainen Viitala sairastui 15 vuotta sitten. Hän työskenteli viime vuoteen asti omassa terveysalan tuotteita myyvässä yrityksessään. Viime kesänä Viitala sai syväaivostimulaattorin, joka on merkittävästi parantanut hänen toimintakykyään.

 

Lisätietoja näyttelystä ja Aamusta iltaan -kirjasta Parkinson-liiton viestintävastaava Arja Pasila,

p. 0400 744401 ja Riitta Viitala, p. 045 111 3811.

 

Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa 14 000 ihmistä. Suomen Parkinson-liitto tekee työtä parantaakseen Parkinsonin tautia, dystoniaa ja muita harvinaisempia liikehäiriöitä sairastavien hyvän elämän edellytyksiä. Monille Parkinson-liiton yhdistysten jäsenille taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa hyvinvointia. Sairastuneiden taideharrastuksia liitto tukee antamalla jäsenilleen mahdollisuuden järjestää taidenäyttelyjä liiton tiloissa Erityisosaamiskeskus Suvituulessa.

 

Jaa artikkeli