Ennakkoäänet on jo annettu, mutta jännitystä on ilmassa vielä ennen vaalipäivää. Porvoonseudun Parkinson-kerhon ja neurologisten vammaisjärjestöjen Kantti kestää –tilaisuus kokosi alueen puolueväkeä sekä vammaisjärjestöjä saman pallopelin ääreen. Paikalle oli saapunut satakunta henkeä.

Boccia liikuttaa vammaisjärjestöissä. Juha Ainasoja (vasemmalla) on paikallisen AVH-kerhon vetäjä.

Boccia on alun perin italialainen pallopeli, jonka vammaisjärjestöt ovat ottaneet omakseen. Pallopeli on samankaltainen kuin tutumpi petankki. Aloitusheittäjä heittää valkoisen maalipallon, jonka lähelle heittämällä saa pisteitä. Kahden joukkueen, sinisen ja punaisen, pallot yritetään heittää mahdollisimman lähelle valkoista maalipalloa. Erän voittaa se, joka saa pallon lähimmäksi maalipalloa. Pisteitä annetaan sen mukaan, kuinka monta palloa pelaaja saa lähemmäksi maalipalloa, kuin vastustaja.

Tilaongelmaan pitää puuttua. Esteettömyys kehittynyt keskustassa.

Anders Rosengren (rkp.) nautti pallopelistä. ”Peli oli kiva, kaikki kilpailivat samalla tasolla”, Rosengren kertoo. Rosengren arvioi tulevan valtuustokauden tärkeimmäksi aiheeksi järjestöjen tilaongelmat.

Tilaongelma oli tilaisuuden mittaan toistuva puheenaihe. Tilaisuudessa puhetta johtanut Porvoon vammaisneuvoston puheenjohtaja Maija Aatelo korosti, että tilat mahdollistavat elävän järjestötoiminnan. ”Ei ole kysymys niinkään seinistä, vaan sen mitä ne mahdollistavat”, Aatelo sanaili.

Tuula Virkki (sdp.) arvostaa Porvoon vammaisneuvoston aktiivista toimintaa. ”Esteettömyys on lisääntynyt keskustassa. Tämä on tapahtunut vammaisjärjestöjen aloitteesta”, Virkki kertoo. Virkin mukaan vammaisjärjestöjä on budjetin puitteissa kuunneltu herkällä korvalla.

Elin Blomqvist (rkp.) pitää esteettömyys- ja yhdenvertaisuuskysymyksiä tärkeinä osana tulevan valtuustokauden työtä. Blomqvistin mukaan asia pitää huomioida jo palvelujen suunnitteluvaiheessa.

Bocciassa saa pisteitä keräämällä omia palloja lähemmäs maalipalloa kuin vastustaja

Vertaistuki esille - yhteisöllisyys ylös!

Eija Quinlan (sit. kesk.) iloitsee tilaisuuden annista. ”Opimme paljon toisiltamme. Kuuntelimme toisiamme ja meillä oli rakentavaa keskustelua”, Quinlan kertoo viitaten vaalikeskusteluun. Quinlanin mukaan keskustelussa tuli hyvin esille tilakysymyksen tärkeys kansalaisjärjestöille.

Quinlan kertoo haluavansa ehdokkaana korostaa yhteisöllisyyden merkitystä ja tuoda esille vertaistuen arvokkuuden. ”Järjestöt tekevät äärettömän tärkeää työtä, eikä sitä osata aina arvostaa”, Quinlan toteaa.

Poliitikkojen ja vammaisjärjestöjen kohtaaminen tärkeää

Juha Ainasoja paikallisesta AVH-kerhosta pitää tärkeänä, että poliitikot ja vammaisjärjestöväki tapaavat toisiaan. ”Opitaan tuntemaan nämä paikallispäättäjät heti alkuun”, Ainaoja toteaa.

”Toivoisin, että kunnallispäättäjät oppisivat tuntemaan vammaispalveluja”, Ainasoja sanoo. Hänen mukaansa lakisääteisten palvelujen sisältöjä ei aina tunneta ja niiden lainlyömisestä syytetään rahapulaa.

Yhdenvertaisuus ja esteettömyys kaikkien asia

Hanna Kähkönen (vas.) nostaa esteettömyys- ja yhdenvertaisuusasiat keskeisiksi pohdittaessa tulevan valtuustokauden työsarkaa. Kähkönen toivoo tulevalla vaalikaudella saavutettavan asennemuutoksen. ”Vammaiset ovat muutakin kuin palvelun käyttäjiä. He ovat kansalaisia siinä missä muutkin”, Kähkönen sanoo. Mikko Nieminen (vas.) huomauttaa, että esteettömyys ja yhdenvertaisuus palvelevat useimpia kuten lapsiperheitä ja eläkeisiä.

Eija Quinlanin mukaan vertaistuen tärkeys pitää muistaa kunnallispolitiikassa

Ehdokkaille esitettiin boccia-turnauksen jälkeisessä keskustelutilaisuudessa 24 kysymystä. Kähkönen ja Nieminen kehuvat kysymyksiä, jotka toivat vammaisten kohtaamia vaikeuksia esille. ”Kysymykset herättivät ajattelemaan. Pakko myöntää, ettei kaikkia näitä asioita ollut aikaisemmin miettinyt, vaikka näkövammaisena olen päivittäin tekemisissä esteettömyys- ja yhdenvertaisuusasioiden kanssa”, Kähkönen toteaa. Myös Nieminen toteaa kysymysten luoneen antoisan keskustelun ja välittäneen vammaisten kokemusmaailmaa antoisasti.

Vaalikeskustelun jälkeen esiintymislavan valtasi pyörätuolitanssiryhmä Wendarit. Puolituntiseen esitykseen mahtui tanssia salsasta dubsteppiin. Seuran paidassa luki ”Elämä ei aina ole jaloilla tanssimista.”

Vaikea uskoa, etteivätkö kaikki tilaisuudessa vierailleet vakuuttuneet vammaisjärjestötyön tärkeydestä.

Ilari Huhtasalo

Mikko Nieminen, Hanna Kähkönen ja Aulis Ruuth ovat vasemmistoliiton valtuustoehdokkaita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porvoon vammaisneuvoston puheenjohtaja Maija Aatelo jakoi puheenvuoroja vaalikeskustelussa

 

Pyörätuolitanssiseura Wenderit näytti tanssin mallia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli