Kylpylähotelli Rauhalahti tarjosi upeat puitteet 3-päiväiselle pikkulomalle Kuopion kupeessa melkein keskellä Suomea. Hotellin ympäristö, juhlavat hoitomahdollisuudet kankealle kropalle ja ystävällinen henkilökunta ovat laitoksen vahvuuksia.

Syksyn mahtavin ruska loi jo menomatkan aikana hyvää tuulta ja viritti iloista mieltä. Ajoitus syyskuun viimeisille päiville oli hyvä, ja sää suosi tasapuolisesti kaikkia. Kainuun Parkinson-yhdistys toimi välittäjänä ja lievästi organisaattorina järjestettäessä hyvin kevyillä rakenteilla neljän ällän päiviä.

Tunnetusti 4 ällää ovat neurologisista liikehäiriösairauksista kärsivien omahoitosuosituksia. Lääkkeet oli kai jokainen muistanut ottaa mukaan, koska en kuullut kenenkään kyselevän Sifrolia tai Madoparia. Liikettä tuli tanssin, kävelyn, keilauksen, erilaisten pelien ja vesi- ja kuivajumpan kautta. Lepoa eivät kaikki ehtineet lomasen aikana harjoittaa, mutta se onnistuu kotona loman jälkeen. Lystinpitoon annettiin heti alkuinfossa nauramismääräys. Kunkin osallistujan oli naurettava ääneen vähintään neljä kertaa jokaisena päivänä. Kiintiö tuli kirkkaasti täyteen ja kotimatkalla ylittyi huikeasta.

Lomasella oli mukana yli kolmekymmentä rohkeata loman pitäjää eri puolilta Suomea. Kaukaisimmat Rovaniemeltä, Järvenpäästä, Kotkasta ja Raahesta. Kannattajajäsenenä paikalla ollut Helena Kähkönen arvioi osallistujajoukossa vallitsevan ”silmin havaittavaa yhteenkuuluvaisuutta ja entuudestaan tuttujen kesken jälleennäkemisen riemua”.

Palautteiden perusteella lomanen koettiin virkistävänä, leppoisana, rentouttavana ja tarpeellisena. Myös puheluja tuli Putte-possun nimipäivien sanoin ”oi jos oisin saanut olla mukana”.

Vaikka neljän ällän päevistä haluttiin tehdä vaivattomat, helposti osallistuttavat ja niukkabyrokraattiset, niin kuitenkin se pakon sanelema nauramismääräys taisi olla ihan paikallaan.

Savolaista kurlaamisharjausta Riitan vuoron mukaan. Pallon heittoa pänikkään: Pasin tarkat heitot ylsivät kisan voittoon

Kurlaus: Savolaista kurlaamisharjausta
Riitan vuoron mukaan.

Pallon heitto pänikkään: Pasin tarkat heitot ylsivät kisan voittoon.

Koolla jo kymmenennen kerran

Vuonna 2012 sopeutumisvalmennuskurssille Mikkelin Kyyhkylään osallistui 11 Parkinsoniin sairastunutta ja heidän omaistaan. Lainaten Tuula Sarvaksen sanoja: ”miten voi olla, että tällä iällä vielä ystävystyy niin, että haluaa jatkaa tapaamisia”.

Olemme kokoontuneet Kelan kurssilla 3 x 5 päivää vuosina 2012-13. Sen jälkeen omatoimisesti kunkin mukana olevan kotipaikkakunnilla (Konnevedellä, Sotkamossa, Kouvolassa, Lohjalla, Tampereella) ja sen jälkeen kuntoutuskurssilla Siilinjärvellä. Ja nyt tavattiin Rauhalahdessa, jonne tosin kaikki eivät päässeet tulemaan.

Mirjami Korhonen

Antero Minkkinen, Mirjami Korhonen, Anu ja Pasi Salhoja Lähtötunnelmissa Rauhalahdesta
Jaa artikkeli