Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Luentotallenne: Parisuhde ja pitkäaikaissairaus

24.11.2021

Parkinsonliitto järjesti kaikille kiinnostuneille luennon aiheesta Parisuhde ja pitkäaikaissairaus. Luennolla psykoterapeutti, seksuaalineuvoja, pari- ja seksuaaliterapeutti Seppo Kantola kertoi yleisesti parisuhteen kehittymisestä ja siitä, miten ihmiset tuovat oman historiansa, omat ominaisuutensa ja omat opitut tapansa parisuhteeseen. Näiden asioiden liittäminen yhteen ei aina ole kovin helppoa vaan voi tarvita ulkopuolisen tukea.

Luennolla käsiteltiin myös seksuaalisuutta, joka on ihmisenä olemisen perusta ja luennoitsijan sanoin kulkee parisuhteen kanssa ”käsi kädessä”. Seksuaalisuuden toteuttamiseen on monia yksilöllisiä tapoja ja tästäkin on parisuhteessa hyvä puhua avoimesti.

Luennolla kuultiin, miten pitkäaikaissairaus tuo molemmille puolisoille tarpeen omalta osaltaan sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen. Sairaus tulee parisuhteeseen ikään kuin kolmanneksi pyöräksi. Tähän tueksi luennoitsija antoi 7 kysymyksen sarjan, joita ensin yksin miettimällä ja sen jälkeen puolison kanssa yhdessä pohtimalla voidaan luoda yhteinen käsitys juuri meille hyvästä parisuhteesta. Asioita ei tarvitse käydä läpi yksinään vaan luennolla annettiin vinkkejä myös pari- ja seksuaaliterapiapalvelujen etsimiseen.

Luennon tallenne on katsottavissa 8.12. asti tästä linkistä.

Jaa