Finlandia-talon luentosali täyttyi kiinnostuneista kuulijoista.

Yhdessä olemme enemmän -lauseen merkitys osoittautui todeksi, kun 370 ihmistä – Parkinsonin tautia sairastavia, omaisia, asiantuntijoita, yhteistyökumppaneita – kokoontui 11.4. Maailman Parkinson-päivän tilaisuuteen Finlandia-talolle.

Maailman Parkinson-päivä hienojen luentojen kuuntelemisen lisäksi osallistujat jumppasivat, opettelivat Suomi-tanssin, tutustuivat näytteilleasettajien tarjoamaan tietoon ja vaihtoivat kuulumisia tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Päivän iloisessa ja rennossa tunnelmassa viihdyttiin ja yhteinen asia teki vierustoverin lähestymisestä helppoa ja mutkatonta.

”Hienoa, että ihmiset vastasivat kutsuun ja rakensivat läsnäolollaan meille kaikille hienon yhteisen kokemuksen”, kiittää Parkinson-liiton toiminnanjohtaja Hanna Mattila.

”Osallistumalla osoititte, että yhdessä olemme enemmän kaikessa mitä teemme ja kaikessa mitä edustamme. Tautia sairastavien elämänlaadun parantamisessa mukana on lääketieteen asiantuntijoiden ohella aina suuri joukko vapaaehtoistyötä tekeviä ihmisiä. Me kaikki tarvitsemme toisiamme arjessamme ja tässä työssä, kukaan meistä ei selviä yksin tässä maailmassa.”

Yhdessä on myös tänä vuonna juhlittavan Suomen 100-vuotisen itsenäisyysjulistuksen teema. Yhdessä-teema on kulkenut Parkinson-liiton työssä punaisena lankana koko toiminnan ajan ja vahvistanut ajatusta Parkinsonin tautiin sairastuneiden toisilleen antamasta tuesta ja sen merkityksestä.

Hyvää elämää niin Parkinsonin tautiin sairastuneet kuin muutkin suomalaiset ovat voineet 100 vuotta sitten saadun itsenäisyyden ansiosta rakentaa turvallisessa yhteiskunnassa. Parkinson-liitto yhdistyksineen on vuodesta 1984 lähtien tehnyt näkyväksi Parkinsonin tautiin ja liikehäiriöihin sairastuneiden elämää ja hyvinvoinnin edellytyksenä olevan hyvän hoidon ja kuntoutuksen merkitystä.

Päärooli Parkinson-päivän juhlassa oli varattu sairastuneille läheisineen, ja sairastuneiden elämään osallistujat johdatti päivän aluksi AbbVien tuella toteutettu koskettava videofilmi tautia sairastavan Tapio Nyyssösen elämästä.

Sairastavien kokemustiedon merkitystä Parkinson-toiminnan kehittämisessä ja vahvuutena tulevassa sotessa korosti avajaissanoissaan liiton puheenjohtaja Markku Partinen.

Professori Seppo Kaakkolan johdolla käytiin läpi Parkinson-taudin historiaa ja tulevaisuuden hoitomahdollisuuksista puhui neurologi Valtteri Kaasinen. Tutkimuksen kehittymisen tuoman rohkaisevan näkökulman tautia pysäyttävän hoidon löytämiseen esitti akatemiatutkija Timo Myöhänen, joka tutkimusryhmänsä kanssa on pystynyt korjaamaan hiirelle syntyneet liikehäiriöt PREP-estäjillä. Parkinson-päivän asiantuntijaluennot voi katsoa Parkinson-liiton kotisivuilta viikolla 18.

Maailman Parkinson-päivä hienojen luentojen kuuntelemisen lisäksi osallistujat jumppasivat, opettelivat Suomi-tanssin, tutustuivat näytteilleasettajien tarjoamaan tietoon ja vaihtoivat kuulumisia tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Päivän iloisessa ja rennossa tunnelmassa viihdyttiin ja yhteinen asia teki vierustoverin lähestymisestä helppoa ja mutkatonta.

Teksti: Arja Pasila, kuvat Ilari Huhtasalo, Tomi Huotari ja Arja Pasila

 

Parkinson-liiton toiminnanjohtaja kiitti Parkinson-päivän onnistumisesta tilaisuutta tukeneita yhteistyökumppaneita.  
Parkinson-liiton työntekijät osallistuivat maailmanlaajuiseen #UniteForParkinsons-kampanjaan yhteisvalokuvalla.

Kuvassa päivän esiintyjät neurologi Valtteri Kaasinen (vas.), professori Markku Partinen ja professori Seppo Kaakkola.
Parkinsonin tautia sairastava Timo Montonen esitteli kirjallisuusnurkkauksessa tuotantoaan: ”Hieno tilaisuus ja mahdollisuus kuulumisten vaihtamiseen. Tapasin kirjallisuuspiireistä parikymmentä vuotta sitten tutuksi tulleen ihmisen, joka on myös sairastunut Parkinsonin tautiin. Tapaamme varmasti myöhemmin aiheeseen liittyen.”
Runonurkassa liiton puheenjohtaja Markku Partinen luki osallistujille Parkinsonin tautiin sairastuneiden runoja. Liiton varapuheenjohtaja Tuija Vuorinen liikuttui kuulemastaan. Taustalla Eija Hyttinen, joka löysi puolitoista vuotta sitten verkkosovakurssilta vertaisryhmän, jota hän tapaa edelleen joka toinen sunnuntai Skypessä.
Parkinsonin tautia sairastava Reijo Kivilehto (oik.) on kemikaalialan asiantuntija. Farmakologian dosentti Timo Myöhäsen (vas.) esitys herätti hänessä monia lisäkysymyksiä.
Väliajalla tutustuttiin näytteilleasettajien tietopisteisiin.
Parkinson-liiton fysioterapeutti Taina Piittisjärvi liikutti puolalaisen fysioterapeuttiopiskelija Zuzanna Osieckan kanssa yleisöä.
Jaa artikkeli