Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

merja kyllönen valmistautuu hyppyyn

Meppi Merja Kyllönen hyppäsi Jump for dystonian Suomen voittohypyn

Harry Torvinen3.7.2016

Hyvät ideat syntyvät usein silloin, kun ihminen on rentoutunut ja leikkisällä mielellä. Näin sai alkunsa myös Jump for Dystonia, joka tapahtumana on muuttunut ilmiöksi ja levinnyt kuin veteen heitetyn kiven aallot ympäri maailmaa. Vedestä kaikki myös alkoi, tarkalleen sanoen vesileikistä. Dystonia Europen toiminnanjohtaja, ruotsalainen Monika Benson hyppi lomamatkallaan Intian valtameressä. Servikaaliseen dystoniaan muutama vuosi sitten sairastunut Monika Benson sai vedessä pomppiessaan idean.

Hän mietti, voisiko tästä hyppelystä saada tapahtuman, joka auttaisi viemään tietoisuutta dystoniasta ihmisille. Hän pohti onnistuisiko saamaan läpi idean hyppäämisestä dystonian hyväksi. “Äiti, tottakai sinä pystyt siihen”, kannustivat Monika Bensonin tyttäret. Tuosta vesileikistä ja hyppelystä Intian valtameressä lähti liikkeelle aalto, joka muuttui pian kansanliikkeeksi. Jump for Dystonia – hyppyjä on tehty jo lukuisissa maissa, mm. Bulgariassa ja  Australiassa.

Veli-Matti Saukkonen suunnitteli ja otti voittokuvan

Dystonia Europen kustantaman voittohypyn laskuvarjolla yli kolmesta kilometristä saa se maa, jonka kuvaa ilmaanhypystä on äänestetty eniten. Lauantaina toinen heinäkuuta oli Suomen voittohypyn vuoro. Suomen voittokuvan otti Veli-Matti Saukkonen. Hänet sai kuvaamiseen innostumaan Pirkko Vettentaus, joka teki myös paljon työtä äänien saamiseksi kuvalle. Pirkko Vettentaus hankki ääniä kertomalla laajasti kuvasta ja kehottamalla ihmisiä mukaan tuomaan voiton Suomeen.

Hienosti voitto myös Suomeen saatiin ja hyppääjäksi lupautui europarlamentaarikko Merja Kyllönen. “Merja Kyllönen ja Henna Virkkunen olivat mukana aloittamassa Suomen Jump for Dystonia- kampanjaa Strasburgissa 2014. Silloin he hyppäsivät laatikon päältä,” kertoi Suomen Dystonia-yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Jump for Dystonian yhteyshenkilö Susanne Olenius. “Merja Kyllönen oli siksi myös hyvä valinta tandemhypyn suorittajaksi”, totesi Susanne Olenius.

”Yleensä tämän Jump for Dystonia- hypyn suorittaa joku voittajakuvassa ollut, mutta tällä kertaa kukaan heistä ei voinut osallistua terveydellisten syiden vuoksi”, Susanne Olenius kertoi. Varahyppääjänä Merja Kyllöselle oli Suomen Dystonia-yhdistyksen puheenjohtaja Riikka Isaksson.

Hyppy dystoniaa sairastavien puolesta

Meppi Merja Kyllönen saapui Malmin lentoasemalle iloisesti hymyillen ja kertoi tulevansa mielellään tapahtumaan, jonka alussa oli jo saanut olla mukana. Hypyn suorittamisella hän halusi tukea dystoniaa sairastavia ja heidän tasavertaista hoitoaan. “Hyppään ilolla ja ylpeydellä dystoniaa sairastavien puolesta, jokaiselle heistä kuuluu inhimillinen hoito, tuki ja kuntoutus”, Merja Kyllönen sanoi.

Paikalla oli myös reipas ja iloinen tukijoukko, joka innokkaasti kannusti tandemhypyn suorittanutta Merja Kyllöstä. Tapahtuma saatiin suorittaa upean aurinkoisessa kesäilmassa, ja laskuvarjohyppy oli myös Merja Kyllöselle mieluinen kokemus.

“Ihan huikea fiilis, mahtava painottomuuden tunne. Sanoinkin tuossa, että voi kun jokainen sairastunutkin saisi kokea tämän saman fiiliksen, tavallaan vapautua kehostaan ja päästää irti kaikesta. Sai vain leijua ja nauttia maisemista. Hieno juttu, kiitos ja terveisiä kaikille! Oli suuri ilo ja kunnia saada hypätä puolestanne”, Merja Kyllönen kuvaili tuntemuksiaan Jump for dystonia -tandemhypyn jälkeen.

Julkaistu  03.07.2016

Lue myös