SUOMEN PARKINSON-LIITON TIEDOTE 9.10.2015

Olavi Peltosen Sielunmaisemia-näyttely Suomen Parkinson-liiton tiloissa

Suomen Parkinson-liitto tarjoaa potilasjäsenilleen mahdollisuuden esitellä taidettaan liiton tiloissa Erityisosaamiskeskus Suvituulessa maksutta. Tänä syksynä kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua Parkinsonin tautia sairastavan Olavi Peltosen Sielunmaisemia-näyttelyyn. Osan töistään Peltonen on tekstittänyt ruonoillaan.

Näyttelyn avajaiset ovat Erityisosaamiskeskus Suvituulessa Parkinson-liiton tiloissa torstaina 15.10. klo 15.45, os. Suvilinnantie 2, Turku. Näyttely on avoinna arkisin klo 9–15 välisenä aikana 11.12. asti.

Akvarelliensa välityksellä Olavi Peltonen johdattaa katsojan mm. meren äärelle Reposaaren maisemiin, joissa hän vietti lapsuutensa, nuoruutensa ja suuren osan aikuisuuttaan. Peltonen haaveili merillä seilaamisesta, ja toive myös toteutui merimiesammattikoulun käymisen jälkeen.

Kymmenisen vuotta sitten Olaville ilmaantunut vapina oli hänen Parkinsonin tautinsa ensimmäinen oire. Diagnoosin vahvistanut neurologi oletti Olavin sairastaman borrelioosin vaikuttaneen taudin puhkeamiseen.

Parkinson-liiton sopeutumisvalmennuskurssilla saamansa rohkaisun jälkeen Peltonen hakeutui oman alueensa Parkinson-kerhotoimintaan ja on jo pitkään toiminut Koillis-Helsingin Parkinson-kerhon vetäjänä.

Piirtämisestä Olavi oli innostunut jo lapsena, mutta vasta eläkkeelle jääminen antoi mahdollisuuden keskittyä kunnolla ikonien ja akvarellien maalaamiseen.

 

Maalausharrastuksessaan Olavi haluaa myös kehittyä ja on osallistunut monille ikoni- ja  akvarellimaalauskursseille.

 

Viime vuonna Tel Avivin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että Parkinsonin tautia sairastavat ovat terveitä verrokkeja parempia luovaa ajattelua mittaavissa sanallisissa ja visuaalisissa tehtävissä ja kielikuvien ymmärtämisessä.

 

Tutkimuksessa osoitettiin myös lääkityksen määrän vaikuttavan luovuuteen: suurempia lääkemääriä käyttävät antoivat luovempia vastauksia kuin vähemmän lääkityt vertaiset. OIetetaankin, että aivojen dopamiinituotantoa edistävä lääkitys voi vähentää luovan ajattelun estoja ja rikastuttaa mielikuvitusta.

 

Vaikka käden vapina saattaa monella Parkinsonin tautia sairastavalla olla maalaamista häiritsevä oire, se näyttää unohtuvan kun sairastunut keskittyy motivoivaan ja mieluisaan tekemiseen. Näin tapahtuu myös Olavi Peltoselle, joka maalaamiseen keskittyessään unohtaa käden vapinansa ja Parkinsonin taudin.

 

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin!

Lisätietoa: viestintävastaava Arja Pasila, puh. 0400 744401

Jaa artikkeli