Tapahtuman suojelija Iiro Viinanen avasi Pardy 2017 -tilaisuuden

Parkinson-liiton nuoret ja nuorenmieliset ovat kokoontuneet vuosittain yhdessäolon ja kevyen ohjelman merkeissä. Pardy tuli vuonna 2017 Lahden kupeeseen, Pajulahden urheilukeskukseen Salon ja Kuopion kautta. Viikonlopun monipuoliseen ohjelmaan mahtui kosolti liikuntaa, kulttuuria ja hauskanpitoa.

Iiro Viinanen: Vertaistuki tarjoaa myös antajalleen

Tapahtuman suojelijana toimi julkisuudessa Parkinsonin taudistaan kertonut itsekin lahtelainen Iiro Viinanen. Viinanen kertoi avajaispuheenvuorossaan vertaistuen merkitsevän arkikielellä, että kaveria ei jätetä. ”Vertaistuki on äärimmäisen tärkeä asia.[--] Avun tarjoaminen, oli se sitten keskustelua, kahvin keittoa, kaupassakäyntiä tai mitä tahansa. Pikkuisen aikaa tarjoaa, antaa kyllä suunnattoman mielihyvän itsellekin”, Viinanen vakuuttaa.  

Tirehtööri Jouko Alhon taikatemppuopetuksessa

Uusia ja vanhoja tuttavia ympäri Suomea

Heikki Luukkonen saapui Pajulahteen Varkaudesta. Luukkonen odotti tapaamiselta rentoutumista ja tuttujen tapaamista. ”Nimiäkään en muista välttämättä, mutta kun näkee, niin muistaa ihmisen”, Luukkonen on tutustunut muihin sopeutumisvalmennuskurssilla ja risteilyillä. Luukkosen seurassa iltaa vietti Rovaniemeltä saapunut Jouni Holappa, johon Luukkonen on tutustunut sopeutumisvalmennuskurssilla.

Järjestäminen nostatti yhteishenkeä

Eeva Sollo kuvaa tapahtuman järjestämistä mielenkiintoisesti ja mukavasti prosessiksi: ”Meillä on ollut kokoonnuttu ja meillä on ollut lauluharjoituksia. Tämä on ollut mahtava juttu.” Sollon mukaan valmistelussa on ollut mukana kymmenkunta ihmistä. Työtä on tehty paljolti talkoin. ”Yhdessä on paljon kokoonnuttu. Pekka tuolla jo sanoikin, että mitäs me nyt tehdään”, Sollo kertoo.

Taloudellisesti tapahtuma onnistui hienosti, vaikka sitä ensin jännitettiinkin. ”Saatiin kohtuullisesti sponsoreita. Se vaatii suhteita, puheluita ja tämän asian mainostamista.” Suurin työ oli Sollon mukaan suunnittelutyössä. ”Tuotettiin paljon sisältöä, ja sen suunnittelu miten ja milloin tehdään. Ei se ollut ehkä rasittavinta, mutta se kesti kauan.”

Loppusuoralla ilmeni pientä turnausväsymystä. Sollon mukaan tekeminen kuitenkin opetti omastakin jaksamisesta. ”Tuli porukassa sellanen olo, että me pystytään tähän.”

Yhteishenki kantoi yli kommelluksien

Eeva Sollo, Jouko Alho ja Tarja Jalava olivat mukana järjestämässä Pardya

Paula Anttila kantoi tapahtuman järjestämisestä suurimman vastuun. ”Oli tosi kiva viikonloppu. Oli mukava tavata vanhoja ja uusia tuttavuuksia”, Anttila kommentoi.

Ihmiset osallistuivat ohjelmiin oletettua aktiivisemmin ja vapaaehtoiset ohjelmanumerot olivat suosittuja. Anttila kuvailee yhteishenkeä tapahtumassa hyväksi.

Pajulahden liikuntaopistossa oli tapahtuman aikaan muitakin tapahtumia. Täyteen varatussa kurssikeskuksessa tapahtui pieniä kommelluksia majoituksiin liittyen. Anttila luonnehti tunnelmaa kuitenkin lämpimäksi. "Kukaan ei näyttänyt hapanta naamaa. Kaiken kaikkiaan voi jälkeenpäin suhtautua Pardy-viikonloppuun hyvillä mielin", Anttila päättää.

Ensi vuoden tapahtuma vielä avoinna

Vuosittain järjestetylle tapahtumalle ei ole ilmaantunut järjestäjää ensi vuodeksi. Anttila toivoo, että Pardy-tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna. ”Tilaisuus kokosi 75 henkilöä yhteen ympäri Suomen, mikä osoittaa tapahtuman tarpeellisuuden”, Anttila toteaa. Lahden työikäisten kerho LaPark sai pienen apurahan tapahtuman dokumentoimiseen ja tulevien järjestäjien evästämiseen.”Kukin järjestää omanlaisensa ParDyn, se on yhteistyön tulos ja tekijöidensä summa”, Anttila lopulta rohkaisee.

Ilari Huhtasalo

Jaa artikkeli