Maailman Parkinson-päivää vietetään torstaina 11.4.2019 nimensä mukaisesti ympäri maailman. Suomessa sitä juhlistetaan peräti koko viikon ajan 8.-14.4. Tapahtumia järjestetään eri puolilta Suomea, ja Parkinsonliiton jäsenyhdistyksillä ja niiden alaisilla kerhoilla, kuten myös kaikilla yhteistyökumppaneilla, on tapahtumien järjestämisessä tärkeä rooli. 

Tietoisuuden lisäämiseen tähtäävä teemapäivä on tarpeen, sillä sairauden yleisyydestä huolimatta sen moninaisten oireiden ymmärtämisessä on edelleen puutteita jopa terveydenhuollossa. Noin 16 000 suomalaista sairastaa Parkinsonin tautia, ja tulevina vuosina sairastuneiden määrän arvioidaan yhä lisääntyvän väestön ikääntyessä. Lue tiedotteemme aiheesta.

Alla on koottuna Parkinson-viikon tapahtumia, jotka ovat pääosin paikallisia. Parkinson-päivänä järjestetään kuitenkin edenneen Parkinson taudin hoitomuodoista luento, joka striimataan livenä verkossa, ja on näin ollen avoin kaikille asuinpaikasta riippumatta. Tarkemmat tiedot tapahtumista alla. 

Parkinson-päivää vietetään myös sosiaalisessa mediassa. Kansainvälisiä näkyvyyskampanjoita on useita, ja ne käyttävät aihetunnisteita #UniteForParkinsons #united #UnitedForParkinsons. Sinäkin voit jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita tapahtumista. Voit myös näyttää ja kertoa kuvin tai videoin, mitä Parkinson sinulle on. Merkitse postauksesi jollakin tai kaikilla edellämainituilla aihetunnisteilla eli hashtageilla (#). 

Valtakunnallinen luento

Luento edenneen Parkinsonin taudin hoidoista Turussa 11.4. klo 13-15.45. Paikkana Tyks, T-sairaala, Risto Lahesmaa -sali, Hämeentie 11. Jos haluat tulla kuuntelemaan luentoa paikan päälle, ilmoittaudu etukäteen. Luento myös striimataan livenä verkossa, linkin löydät liiton kotisivujen etusivulta ennen luennon alkua.

Paikalliset tapahtumat

Luento aivostimulaatiohoidosta Oulussa 12.4. Luennoitsijoina neurokirurgi Maija Lahtinen ja neurofyysikko Jani Katisko. Luento järjestetään Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistyksen 30-vuotisjuhlaseminaarin yhteydessä, joka järjestetään klo 14-16.30. Paikkana Oulun pääkirjasto, Kaarlenväylä 3.

 

Etelä-Pohjanmaan Parkinson-yhdistyksen tilaisuudet Parkinson-viikolla 2019:

9.4.2019 klo 12.00 Neuropsykologin luento Kurikan Intolassa, Seurapuistikko 6

12.4.2019 klo 12.00 Parkinsonliiton keilailun mestaruuskisat 2019 Seinäjoen keilahallilla

12.4.2019 klo 19.00 Yhdistyksen 25-vuotisjuhlat Seinäjoella, taiteilija Anne Mattila konsertoi

 

Pohjois-Kymen Parkinson-yhdistyksen päätapahtuma Parkinson-viikolla on keskiviikkona 10.4. klo 12.30 alkava juhlaseminaari Kouvolan Seurakuntakeskuksen Maria-salissa. Ohjelmassa on sekä musiikkia että luentoja:

  • LL Eemil Partinen Helsingin Uniklinikalta luennoi otsikolla Parkinson taudin oireista tulevaisuuden hoitoihin
  • Puheterapeutti Mikko Pajun luento käsittelee taudille tyypillisiä nielemisvaikeuksia ja puheterapiaa
  • Yksinlaulua ja musiikkia: Inkeri Vehmas-Thesslund ja Mari Lehtinen.

10.4. klo 10-11 info-pöytä kauppakeskus Valtarissa.

Palmusunnuntaina 14.4. klo 10 messu Keskuskirkossa. Yhdistyksen jäsen, rovasti Timo Rämä saarnaa, liturgina Keijo Gärdström.

 

Uudenmaan Parkinson-yhdistys järjestää päiväristeilyn Tallinnaan 10.4.2019 teemalla "Rytmistä ryhtiä”: musiikkiterapia ja tanssi kuntouttavana liikuntana.

 

Botnia Parkinsonförening viettää yhdistyksen 20-vuotisjuhlaansa Parkinson-päivänä 11.4.2019 klo 14–17, paikkana Folkhälsanhuset i Korsholm, Niilontie 1.

 

Salon seudun Parkinson-kerho järjestää pe 12.4. klo 14-16 Apuvälineinfon, Salon SYTY, Helsingintie 6, 24100 Salo.

 

LaPark Lahden seudun Parkinson-yhdistys ry:llä on esittelypöytä Lahden kaupungin sairaalan aulassa koko viikon ajan. Esittelijät paikalla ti klo 11-12 ja to klo 10-12. Osoite Harjukatu 48.

 

Antoisaa Parkinson-viikkoa kaikille!

Jaa artikkeli