Parkinsonin tautia sairastavan Tapio Nyyssösen maalauksia ja piirustuksia on esillä 31.12.2016 asti Pirkko-Liisa Topeliuksen galleriassa, os. Hietalahdenranta 17, ti –pe 11–17, la–su 12–16.

Taudin eteneminen ja äkilliset tilanvaihtelut siihen liittyen heikensivät vielä tämän vuoden alkupuolella Tapion toimintakykyä ja vaikeuttivat taiteen tekemistä. Onneksi suurimmat vaikeudet on nyt selätetty ja Tapio elää uutta vahvaa luomiskautta keväällä aloitetun levodopainfuusio-hoidon ansiosta.

”Kaikki tässä näyttelyssä esillä olevat työni ovat uusia ja koen löytäneeni omimman tyylini. Mielestäni tässä näyttelyssä oleva tuotantoni on parasta, mitä olen tehnyt”, sanoo hyvää palautetta taiteen asiantuntijoilta näyttelytöistään saanut Tapio. 

Toiveikas ja tasapainoinen arki, jonka rakennusaineita ovat taiteen tekemisen ilo, toimintakykyisyys ja hyvä ihmissuhde, ei ole ollut Tapiolle mikään itsestäänselvyys. Parkinson-diagnoosin v. 2005 saadessaan hän toimi kuvataiteen johtavana opettajana Helsingin työväenopistossa. Parkinsonlääkityksestä huolimatta maailma alkoi Tapion silmissä näyttää lopulta niin mustalta, että hän ymmärsi tarvitsevansa asiantuntijoiden hoitoa. Edes kuukauden sairaalajakso ei kuitenkaan auttanut ahdistunutta miestä tunnistamaan arjen ilonaiheita. Synkkyyden syövereistä Tapiota auttoi nousemaan lääkehoitoremontti.

”Tajusin, ettei lääkitykseni ollut kohdallaan ja että lääkkeitäni oli vain lisätty, vaikka olisi pitänyt miettiä lääkehoitoni kokonaisuutta uudelta pohjalta. Uudenlainen lääkitys palautti elämäilon ja luomisvoiman”, kertoi Tapio elämästään v. 2008.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Tapio jäi eläkkeelle, maalasi, kirjoitti, johdatti Parkinsonin tautiin sairastuneita kursseillaan kuvantekemisen maailmaan ja meni jossain välissä naimisiin maailman ihanimman naisen kanssa. Uusia maalauksia syntyi näyttelyiksi asti ja rakkaus siivitti myös Tapion kirjallista tuotantoa (mm. Kesä ajaa keltaisella Ferrarilla -runokirja). Elämä hymyili ja Parkinsonin tauti oli vain arjen sivujuonne, johon Tapio ei kiinnittänyt huomiota sen enempää kuin oli pakko.

Viime vuoden ovat kuitenkin olleet Tapion elämässä vaikeita jatkuvista tilanvaihteluista johtuen. Uusi tasapaino löytyi tälläkin kertaa uudenlaisesta lääkehoidosta. Vaikka huonot hetket ovat onneksi nyt suurimmaksi osaksi vain muistoja, tapahtuu toimintakyvyn notkahduksia silloin tällöin edelleen. Paremman lääketasapainon ansiosta ne eivät kuitenkaan enää määrittele Tapion taiteen tekemistä ja nakerra elämäniloa.

Tapion uuden luomisvaiheen hienoja tuotoksia kannattaa mennä katsomaan ja tartuttaa itseen teosten elämisen vimma ja kauneus.  

Arja Pasila

PS Tapio Nyyssönen Parkinson-liitolle lahjoittamia töitä on esillä myös liiton keskustoimistossa Suvituulessa.

Kuvassa Tapio Nyyssönen taidenäyttelynsä avajaisissa.

Jaa artikkeli