Puhelias lomaryhmä siirtyy aulasta kokoustilaan. Ruokailun jälkeen ohjaan lyhyen tutustumisharjoituksen ”Me tehtiin tää jo maanantaina”, hymyilevä lomalainen kertoo.

Maaseudun terveys- ja lomahuolto järjestää Veikkauksen tuloilla rahoitettua tuettua lomatoimintaa. Parkinson-liiton jäsenille näistä on tarkoitettu vuosittain noin 10. Lomaryhmä on kooltaan tavallisesti noin 20 henkilöä.

Tuettu loma katkaisee arjen. Samalla tutustuu muihin Parkinsonin tautia ja muita liikehäiriösairauksia sairastaviin. Yhteinen sävel löytyy nopeasti monipuolisen ohjelman lomassa. Viiden päivän aikana ehtii jo tutustua muihin lomalaisiin. "Tavattaisko vuoden päästä uudelleen, vaikka täällä", yksi lomalainen utelee. 

Virittelen työpajoissa keskustelua kokemuksista Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriösairauksien hoidosta. Samat aiheet tuntuvat puhuttavan pienryhmissä. Jonot neurologin vastaanotolle, vaihtuvat lääkärit ja tarve kuntoutukselle nousevat esiin. Kokemukset ovat samanlaisia, vaikka lomalaisia on lähes jokaisesta maakunnasta.

Imatran kylpylässä järjestetään lomia pitkällä kokemuksella. Joka päivälle on suunniteltu muutama tunti yhteistä tekemistä ja olemista. Ohjelmassa on keilausta, metsäretkeä, rentoutumisharjoituksia ja tietysti yhteisiä hetkiä. Kylpyläosasto on lomalaisten käytössä. Mukana lomalla on Parkinson-liiton vertaisohjaaja, joka pitää lomalaisiin yhteyttä ja kannustaa keskustelemaan. Kysyn, mikä on lomalla ollut parasta. Ruoka mainitaan monta kertaa.

Keli on vähän harmaa, mutta kevään etenemisen kyllä tuntee ulkona. Jäät ovat lähteneet tästä Saimaan kolkasta lomaviikon aikana. Lämpötila on tukevasti plussalla ja harjumaastossa näkyy jo orastavaa vihreää.

Osallistun vielä lomalaisten kahvihetkeen, joka pidetään laavulla lyhyen kävelymatkan päässä. Vapaa-ajan ohjaaja on keittänyt kahvit nokipannulla. Keskustellaan Ruokolahden Leijonasta — sen havaintopaikkaan ei ole pitkä matka. Onneksi viime havainnosta on jo aikaa.

Ilari Huhtasalo

MTLH:n Parkinson-liiton ryhmälomat löydät tästä: https://www.parkinson.fi/tapahtumat?field_event_type_tid=5
Osallistujat maksavat lomasta omavastuun 20e/vrk. 

Jaa artikkeli