#UniteForParkinsons – 11.4. Maailman Parkinson-päivän yleisötapahtuma Finlandia-talossa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun lääkäri James Parkinson kuvasi ensimmäisen kerran tärinähalvaukseksi kutsumansa Parkinsonin taudin. Vielä 1950-luvulla ennen tietoa taudin oireet aiheuttavasta dopamiinikadosta hermo- ja mielitautien ryhmään luokiteltua Parkinsonin tautia pelättiin ja hävettiin.

Kahden vuosisadan kuluessa tietoa taudista, hoidosta ja tutkimuksesta on kertynyt paljon. Myös taudin huono maine nopeasti invalidisoivana sairautena on kehittyneiden hoitojen ansiosta parantunut. Sitä, mikä aiheuttaa sairastumisen, ei kuitenkaan tiedetä, eikä parantavaa tai taudin puhkeamisen estävää hoitoa ole pystytty kehittämään.

Asiallisen tiedon lisääntymisestä huolimatta sairastuneet kertovat kuitenkin edelleen tietämättömyydestä johtuvasta epäasiallisesta kohtelusta, mikä lisää sairastuneen pelkoja ja häpeää. Tietoa siitä, ettei Parkinsonin tauti ole elintavoista johtuva sairaus eivätkä taudin liikehäiriöt tai epäselvä puhe ole alkoholin aiheuttamia, tarvitaankin lisää.

Tautiin liittyvistä ennakkoluuloista johtuen myös osa diagnoosin saavista torjuu vertaisten seuran ja Parkinson-nimikkeellä lähetetyn postin. Tiedon ja vertaistuen avulla voisi kuitenkin parhaiten selättää tautiin liittyvät pelot ja säilyttää toivon hyvän elämän jatkumisesta sairaudesta huolimatta.

Maailman Parkinson-päivänä 11.4. Parkinson-liitto vahvistaa jäsenistönsä kanssa tietoisuutta Parkinsonin taudista, sen tutkimuksesta ja Parkinson-yhteistyöstä osallistumalla sosiaalisessa mediassa maailmanlaajuiseen Unite for Parkinsons-kampanjaan. Osallistua voi jakamalla itsestään sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram) kuvan ja viestin tunnisteella #UniteForParkinsons. Viestiin voi vapaamuotoisesti kirjoittaa, mitä Parkinson-yhteisö merkitsee, mitä toivoo tai ketä haluaa kiittää. Lisätietoja kampanjasta osoitteesta:  http://www.parkinson.fi/uniteforparkinsons-kampanja

Finlandia-talon luennot sisältävät mielenkiintoista tietoa Parkinsonin taudin hoidon kehittymisestä ja tulevaisuudesta: mm. miten kuva täristyshalvauksena ensimmäisen kerran v. 1817 kuvatusta taudista on muuttunut ja millaista toivoa antavat uudet tautimekanismiin vaikuttavat hoidot, rokotteet ja itsesäätöiset potilaan vointia havainnoivat stimulaattorit. Päivien ohjelma: http://www.parkinson.fi/tapahtumat/maailman-parkinson-paiva-1142017

Parkinson-liitto on vuodesta 1984 asti ollut mukana vahvistamassa sairauden hoitoa, ajankohtaisen tiedon välittämistä ja vertaistukea tarjoavan valtakunnallisen yhdistys- ja kerhoverkoston kehittämistä (19 yhdistystä, 110 kerhoa). Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa n. 14 000–16 000 ihmistä.

Lisätietoa Parkinson-viikosta: toiminnanjohtaja Hanna Mattila, p. 040 512 2352 ja viestintävastaava Arja Pasila, p. 0400 744401

Maailman Parkinson-päivän tilaisuutta tukevat AbbVie, Nordic Infucare ja Orion Pharma.

 

Jaa artikkeli