Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Vinkkejä matkalle

Emmi Nuppula1.6.2020

Ennen matkaa

Keskustele tarvittaessa matkustamisesta lääkärisi kanssa.
Varmista, että sinulla on vakuutukset kunnossa matkaa varten, matkustatpa kotimaassa tai ulkomailla. Tarkista vakuutustesi korvausehdot. Huomaa, että matkustajavakuutus ei yleensä kata matkatavaroita, joille pitää pääsääntöisesti ottaa erillinen matkatavaravakuutus.
Ota selvää kohdemaan terveydenhuollon laadusta ja hintatasosta. Varaudu tarvittaessa maksamaan pitkäaikaissairauden mahdollisesti aiheuttamat, vakuutuksen ulkopuolelle jäävät, terveydenhoitokulut itse.
Tilaa Kelasta maksuton Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos matkustat Euroopassa. Pohjoismaissa hoitoon pääsemiseksi riittää voimassa oleva passi tai muu virallinen henkilöllisyystodistus.
Ota selvää lääkkeiden maakohtaisista tuontirajoituksista sekä kohdemaan että mahdollisten läpikulkumaiden osalta.
Varmista, että passisi on voimassa riittävän kauan.
Tee matkustusilmoitus sivulla matkustusilmoitus.fi
Jos tarvitset lentokentän, sataman tai juna-aseman avustajapalvelua, muista varata se etukäteen.
Tarkista rokotuksesi. Matkailijan terveysopas osoitteessa www.thl.fi sisältää maakohtaisen luettelon suositeltavista rokotteista.
Tarkista kohdemaan hätänumero. Kaikissa EU-maissa, Norjassa, Sveitsissä, Israelissa, Venäjällä ja Turkissa hätänumero on 112.

Lääkkeet

Varaa riittävästi lääkkeitä matkasi ajaksi ja mielellään vähän yli mahdollisten viivästyksien varalta.
Ota matkalle mukaan reseptit tai niitä vastaavat asiakirjat.
Selvitä ennen matkaa lääkkeiden maakohtaiset tuontirajoitukset sekä kohdemaan että mahdollisten läpikulkumaiden osalta. Tietoa lääkkeiden tuontia koskevista rajoituksista ja vaadittavista asiakirjoista saat kohdemaan tulliviranomaisilta ja EU-maiden yhteyspisteiltä. Lisätietoja voit kysyä myös kohdemaan suurlähetystöstä.
Jos tarvitset lääkitystä lennon aikana tai lentokentillä, pakkaa lääkkeet mieluiten alkuperäisissä pakkauksissaan erilliseen pussiin ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa. Ota mukaan myös resepti ja lääkärintodistus, etenkin jos sairautesi vaatii hoitoa pistettävillä lääkkeillä.
Jos lääkkeesi on säilytettävä viileässä, keskustele farmaseuttisi kanssa eri vaihtoehdoista. Lääkkeiden säilyttäminen lentokoneen jääkaapeissa ei ole mahdollista. Varmista, että hotellihuoneessa on jääkaappi.

Lentomatkustus

Kaikilla lentokentillä on pyörätuoleja, joita voit käyttää liikkumiseen lähtöselvityksen ja koneeseen nousun välillä. Huomioithan, että lentokentillä etäisyydet voivat olla pitkiä ja uuvuttavia.
Pyydettäessä saat avustajan auttamaan liikkumisessa lentoasemalla ja siirtymisessä lentokoneeseen. Anna lentoyhtiölle ennakkotiedot mahdollisesta liikuntarajoitteestasi ja avuntarpeestasi hyvissä ajoin ennen lennon lähtöä, mieluiten matkaa varatessasi. Jos olet ostanut lentosi tai lomapakettisi matkatoimistosta, ota yhteyttä suoraan matkanjärjestäjään.
Mahdollisista liikkumisapuvälineistä tulee tehdä ilmoitus mittoineen ja muine tarpeellisine tietoineen etukäteen. Apuvälineet kuljetetaan kaikkien lentoyhtiöiden lennoilla maksutta. Osa apuvälineistä luovutetaan jo lähtöselvityksessä, mutta esim. rollaattorilla tai manuaalipyörätuolilla voi mennä lentokoneen ovelle saakka. Siitä apuväline viedään lennon ajaksi ruumaan.
Erityisapua tarvitsevat matkustajat otetaan pääsääntöisesti koneeseen ennen muita matkustajia, jotta heitä voidaan rauhassa avustaa ja heidän kanssaan voidaan tarkistaa lennolla tarvittavat aputoimet. Ole siis ajoissa paikalla. Vastaavasti koneesta poistutaan viimeisenä. Jos et pysty kävelemään lentokoneen sisällä, sinut autetaan istuinpaikallesi kapealla käytävätuolilla, joka mahtuu kulkemaan lentokoneen käytävällä. Lentokentän avustajat avustavat ja nostavat tarvittaessa.
Lennon henkilökunta ei pysty tarjoamaan lennon aikana henkilökohtaista apua. Jos siis tarvitset apua esimerkiksi lääkityksen ottamisessa, ruokailussa, wc:ssä käynnissä tai tavallisesta poikkeavassa kommunikoinnissa, sinulla tulee olla oma avustaja.

Teksti liittyy artikkeliin Maailma kutsuu – vaan voinko lähteä?
Julkaistu Hermolla-lehdessä 2/2020

Asiasanat:

Lue myös