John Harinen työskenteli kahden kuukauden ajan Parkinsonin tautia sairastavan henkilökohtaisena avustajana. Inhimillisellä otteella tehtävä työ voi yllättää kuormittavuudellaan.

Työaika keskellä päivää

Harinen selaili avoimia työpaikkoja. Harisella oli yritys, jolle hän tuolloin kehitteli liiketoimintaa. Tämän takia osa-aikatyö sopi hänelle hyvin. Jukka oli jättänyt ilmoituksen henkilökohtaisen avustajan avoimesta työpaikasta. Jukka sairastaa Parkinsonin tautia ja tarvitsi avustajaa 20 tunniksi viikossa. Harinen otti Jukkaan yhteyttä ja aloitti työt pian sen jälkeen.

Jukan kanssa työaika oli keskellä päivää, kello 11-16. Aikataulu mahdollisti palvelutalossa asuvalle Jukalle asioinnin kaupungilla ja vaikka päiväretket. Jukka oli usein kerennyt tekemään aamutoimet Harisen saapumiseen mennessä.

Keskelle päivää osuneet työtunnit veivät toki ison osan Harisen päivästä. Ne toisaalta mahdollistivat juniorivalmentajana vapaaehtoistyötä tekevälle Hariselle osallistumisen illalla järjestettäviin harjoituksiin. Myös muiden töiden tekeminen oli hänelle illalla mahdollista.

John Harinen työskenteli henkilökohtaisena avustajana Parkinsonin tautia sairastavalle

Parkinsonin lyhyt oppimäärä

”Heti kun aloitin työt Jukan kanssa, luin netistä Parkinsonin taudista. Olimme myös edenneen Parkinsonin taudin tietopäivässä, jossa oli hyvää tietoa aiheesta”, Harinen kertoo. Tauti, ja tiukka lääkitysaikataulu tulivat pian tutuksi.

Liikkuminen on Jukalle vaikeaa. Avustajan myötä erityisesti asioilla käyminen sekä liikunta helpottuivat. Jukka jatkoi myös kuntosaliharrastustaan avustajan kanssa. ”Fysioterapeutitkin kiittelivät, kun ehdittiin käydä salilla”, Harinen sanoo. Jukan kunto oli fysioterapeuttien mukaan heikentynyt sinä aikana, kun hänelle ei ollut henkilökohtaista avustajaa.

Palvelutalon asukkaat olivat lähinnä dementiapotilaita, joiden ohjelma oli pitkälti kiinni palvelutalon henkilökunnasta. Jukka sen sijaan on arjessaan melko itsenäinen.

Perehdytys helpottaisi työn aloittamista

Harinen on koulutukseltaan ensihoitoon erikoistunut lähihoitaja. Opiskeluaikanaan Harinen oli työskennellyt dementiaosastolla, mutta henkilökohtaisesta avustamisesta hänellä ei ollut kokemusta.

Työ sinällään ei Harisen mukaan ole vaikeaa. ”Ottaa työhön mukaan sen kliseisen inhimillisen otteen, ei tarvitse olla ydinfyysikko.”

Harinen käytti työsuhteensa alkaessa aikaa Parkinsonin taudista opiskeluun. Jälkikäteen hän ajattelee, että jonkinlainen perehdytys olisi ollut paikallaan. ”Työhön olisi päässyt helpommin kärryille.”

Henkisen kuormituksen määrä tosin on yllättänyt. Hitaasti etenevä arki, rooli hoitohenkilökunnan ja avustettavan välikädessä sekä ajoittaiset ristiriitatilanteet avustettavan kanssa haastavat henkilökohtaista avustajaa. Viiden tunnin työvuoron jälkeen saattoi välillä olla ihan poikki.

Toimintakyvyn vaihtelevuus yllätti

Parkinsonin taudin lääkitys on kellontarkkaa, ja tilannetta monimutkaistaa ruokailujen vaikutus lääkkeen imeytymiselle. Harinen kertoo yllättyneensä siitä, kuinka erilainen Jukan kunto saattoi olla eri päivinä. Toisina päivinä Jukka oli reippaasti lähdössä ulos Harisen aloittaessa työnsä, joinakin päivinä hän ei ollut pystynyt vielä nousemaan sängystä.

Harinen luonnehtii itseään tunneihmiseksi ja kertoo toisaalta konkreettisen auttamisen palkitsevaksi. Avustajana hän sai mahdollistaa arkipäiväisiä iloja, kuten esimerkiksi sushilla käymisen.

Avustaminen tarkoitti myös sitä, että antoi toisen suorittaa askareitaan mahdollisimman itsenäisesti. Esimerkiksi kauppajonossa Harinen auttoi vasta, kun Jukka pyysi apua.

”Harmitti, kun työsuhteeni jäi näin lyhyeksi. Toivon, että Jukka löytää nopeasti uuden avustajan”, Harinen kertoo.

John Harinen työskentelee nyt hieronta-alan yrittäjänä

Edessä uudet suunnitelmat

Nyt kahden kuukauden jälkeen, Harinen alkaa työskentelemään hierojana Helsinki-Vantaan lentokentän lähellä sijaitsevassa Technopoliksessa. Kuntosalin yhteydessä sijaitseviin toimitiloihin löytynee asiakkaita.

Mitä työstä henkilökohtaisena avustajana jäi käteen? Työ Parkinsonin tautia sairastavan kanssa pistää omat arvot puntariin. ”Hyvä muistaa, että itse kukin voi olla samassa asemassa. Jokainen ansaitsee tulla kunnioitetuksi ihmisenä”, Harinen sanoo.

Henkilökohtaisiksi avustajiksi aikovia Harinen neuvoo keskustelemaan avustettavan kanssa tekemisissä olevien ihmisten kanssa. ”Jos nyt aloittaisin työt, haluaisin tietää enemmän päästäkseni työhön nopeammin kiinni”, Harinen aprikoi.

Jukka etsii uutta avustajaa

Jukka kertoo, ettei ole vielä löytänyt uutta henkilökohtaista avustajaa. ”Minulla kävi hyvä tuuri ensimmäisen henkilökohtaisen avustajani kanssa. Hän oli työsuhteessa kolme vuotta. Sen jälkeen avustajat ovat olleet lyhytaikaisempia”, Jukka toteaa.

Jukka toivoo henkilökohtaiselta avustajalta sitä, että tämä selviää asioiden hoitamisesta ja että hänen kanssaan voi tuntea olonsa turvalliseksi.

Ilari Huhtasalo

Jaa artikkeli