Leevi-koira on parhaansa mukaan antanut haukahtelevaa taustatukeaan, kun emäntä Hanna Kenakkala on keskittynyt Parkinson-liiton tunteita virittävien joulukorttien tekemiseen.

Parkinson-liiton lempeää talvitunnelmaa henkivät joulukortit ovat kuvittaja ja kuvataiteilija Hanna Kenakkalan mielikuvituksen tuotteita. Arkitodellisuudesta irrottautuvien ihmis- ja eläinhahmojen luominen alkoi joitakin vuosia sitten kiinnostaa mainosmaailmassa työtään tehnyttä Hannaa niin paljon, että hän päätti uskaltautua kokonaan uudelle alalle.

Yksi Hannan innostuksen ja uuden luomisen tarpeesta syntynyt tuotos on ensi keväänä ilmestyvä Nord Booksin kustantama avaruusaiheinen lastenkirja, jonka kuvituksen Hanna on tehnyt. Kirjassa Hannan piirtämät hahmot seikkailevat huumori silmäkulmassa. Tekstin kirjaan on kirjoittanut Päivi Honkakoski.

Piirtämistaitojaan Hanna on hionut avoimen yliopiston ja kansalaisopiston kursseilla sekä kuvataiteilijaksi opiskellessaan. Parhaimman piirustusopin hän kertoo saaneensa Vilppu Academyn nettikurssien kautta.

”Opettajana kurssilla toimi piirtäjämestari Glenn Vilppu, joka on työskennellyt mm. Disneyn animaatiostudioilla ja kiertää edelleen opettamassa piirustusta ympäri maailmaa kouluissa ja animaatiostudioissa. Vilpulta olen saanut arvokkaita neuvoja ja tärkeää palautetta työstäni”, Hanna kertoo.

Joulukorttien taiteileminen Parkinson-liiton jäsenistölle on ollut Hannalle mieluinen tehtävä. ”Parkinsonin tauti on suvussani tuttu asia. Sitä sairasti edesmennyt setäni, ja oireiden perusteella myös mummollani oli Parkinsonin tauti”, Hanna kertoo.

”Pyrin siihen, että katsoja voi kuviani katsellessaan siirtyä mielikuvissaan toiseen todellisuuteen,” sanoo Hanna, joka haluaa piirtää jokaisen eläinhahmonsa yksilölliseksi leikkimielisyyttä koskaan unohtamatta. Nykyään hän työstää piirroksiaan paljon digitaalisesti tietokoneella valmistumisprosessia nopeuttaakseen.

”Halusin Parkinson-liiton kortteissa kuvata toimintaa talvisessa maisemassa ja  tietysti mukana piti olla eläimiä, joita toivon joulunakin muistettavan”, sanoo koiraihmiseksi tunnustautuva Hanna, jonka elämään tuo tällä hetkellä kovasti iloa vuoden ikäinen lapinkoira Leevi. Vilkkaanpuoleisena menijänä perheen lemmikki pitää huolta siitä, ettei arjesta puutu vauhtia. Vähän Leevin näköinen iloinen vipeltäjä näyttää seikkailevan myös Parkinson-liiton joulukortissa.

Oman kuvakäsialansa Hanna kertoo vuosien varrella muuttuneen rennommaksi. Hän kertoo ihailevansa erityisesti vanhojen Disney-elokuvien piirroksia ja tarinankerrontaa.

”Pyrin aina uskottavaan lopputulokseen, kuvaan, jonka hahmon ihminen voi kuvitella tähän maailmaan kuuluvaksi, vaikka se olisi epätodellisen näköinen”, Hanna sanoo.

Viime keväästä lähtien Hanna on opettanut piirtämistä kansalaisopistossa ja tänä syksynä opastanut opiskelijoita myös elävän mallin -piirtämiskurssilla. Yksinäisen kuvittamistyön vastapainona opetustyöt tuovatkin Hannan arkeen kaivattuja sosiaalisia kontakteja.

Teksti Arja Pasila

PS. Hannan kortteja myynnissää verkkokaupassamme.
Neljä erilaista ja yhteensä kahdeksan joulukorttia sisältävä korttipaketti lähetetään myös ensiviikolla kaikille Parkinson-liiton jäsenyhdistyksiin kuuluville jäsenille.
Ostamalla joulukorttejamme tuet liiton tekemää työtä liikehäiriösairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi.

Jaa artikkeli