”Minä harrastan partiota”- ei ihan tyypillinen lause keski-ikäisen naisen suusta. 

Eikä varsinkaan, kun partiotoimintaan mukaan meneminen on tapahtunut sen jälkeen kun on saanut Parkinson-diagnoosin. Olin mukana partiossa varhaisteini-ikäisenä parin- kolmen vuoden ajan, mutta siitä oli vierähtänyt aikaa jo yli kolmekymmentä vuotta kunnes löysin tämän harrastuksen uudestaan.

Meidän perheessä kaikki lapset ovat harrastaneet partiota seitsemänvuotiaasta lähtien. Olen ollut mukana heidän harrastuksessaan kuljettajana ja kustantajana. Kun sitten tuli mahdollisuus liittyä mukaan aikuistoimintaan ja ryhtyä sudenpentujen johtajaksi, niin lähdin innolla mukaan. Olen ollut johtajana sudenpennuille esikoulu-ikäisistä kolmasluokkalaisiin. Partiolla on kasvatustavoitteita ja sillä on myös tärkeä tehtävä ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä. Koen partiolaisena tekeväni jotain sellaista jolla on merkitystä. Se motivoi ja auttaa jaksamaan.

Partioihanteet liittyvät luonnon ja toisten ihmisten kunnioittamiseen. Lisäksi ihanteita ovat kehittää itseään ihmisenä ja etsiä elämän totuutta. Kehitän itseäni ihmisenä menemällä välillä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle. Mukavuusalueen raja vaihtelee sen mukaan kuinka motivoitunut olen tai minkälainen vointi minulla on. On tärkeää myös tunnistaa se milloin mukavuusalueelta ei kannata lähteä pois vaan on parempi suojella itseään liialta stressiltä. Teltassa nukkuminen on minulle joka kerta tuon rajan ylittämistä.

Elämän totuuden etsiminen ei lopu koskaan. Elämän totuus voi vaihdella iän ja elämäntilanteen mukaan. Minä löydän sen vaikkapa Tommy Tabermanin runosta Elinehto, jossa sanotaan, että värisevää sielua ei saa tallata. Elämän totuus tarkoittaa minun kohdallani sitä, että olemme täällä toisiamme varten ja jokainen ihminen ansaitsee tulla nähdyksi. Väriseviä sieluja pitää varjella.

Parhaat hetket partiossa syntyvät nuotiolla istuskellessa tai silloin kun näkee rupikonnan kulkevan metsäpolulla tai silloin kun pienen lapsen käsi ottaa kiinni omastasi sisaruspiirissä ja toivotetaan yhdessä toisillemme hyvää yötä ja kiitetään päivästä.  

Anu Salhoja

Jaa artikkeli