Epätyypilliset Parkinsonismit

Hakeuduin Liikehäiriösairauksien liiton kurssille, jossa tunnistin kurssitoverini tuijottavan katseen ja leveäraitaisen kävelyn. Meitä oli kurssilla useampikin sairastava ja puhuttavaa riitti, sillä oireemme olivat hyvin samankaltaisia. Muiden seurassa tunsin oloni paremmaksi.

Hoito

Hoito ja seuranta tapahtuvat neurologin vastaanotolla. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta oireenmukaisia hoitoja voi kokeilla. Parkinsonin taudin hoidossa käytettävä levodopa saattavaa tilapäisesti lievittää jäykkyyttä, mutta se ei vaikuta silmien liikehäiriöihin eivätkä puhe- tai nielemisvaikeuksiin. Myös amantadiinia voi kokeilla kävelyvaikeuksiin. Syväaivostimulaatiosta ei ole todettu olevan hyötyä.

Vaikka toistaiseksi ei ole löydetty sairauden etenemiseen vaikuttavaa lääkitystä, on asiasta meneillä useita tutkimuksia. Erityisesti tutkitaan, pystytäänkö sairauden kulkua muuttamaan menetelmillä, jotka vaikuttavat tau-proteiinin poikkeavaan kertymiseen.

Vaikeaan luomikouristukseen voidaan käyttää botuliinitoksiinia, jota pistetään silmänsulkijalihaksiin.

Nielemisvaikeuksien takia ravinnon koostumusta voi olla tarpeen muuttaa, ja pitkälle edenneessä sairaudessa ravinnonsaanti voidaan tarvittaessa turvata vatsanpeitteiden läpi mahalaukkuun asennettavalla PEG-ruokintaletkulla. Osa potilaista saattaa hyötyä kommunikaation apuvälineistä.

Kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluvat avo- ja laitosmuotoinen kuntoutus ja tarkoituksenmukaisista apuvälineistä ja kodin muutostöistä huolehtiminen. Kävelykyvyn heikentyessä tulee arvioida riittävän varhaisessa vaiheessa liikkumisen apuvälineiden tarvetta. Käytännössä kaikki potilaat siirtyvät lopulta käyttämään pyörätuolia sairauden edetessä.

Kuntoutustoimenpiteisiin tulisi paneutua mahdollisimman varhain ennen kognitiivisten ongelmien vaikeutumista. Sairastuneilla ja heidän omaisillaan on mahdollisuus hakeutua Liikehäiriösairauksien liiton järjestämille Parkinson plus -sairauteen sopeutumista tukeville kursseille.