Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on ikävä seuralainen. Mutta ei se elämää estä. Se on jopa tuonut
elämääni hyviä asioita, kuten roppakaupalla uusia ystäviä.

Meitä parkkislaisia on paljon. Aina löytyy joku, jolle soittaa ja jonka kanssa voi keventää mieltään. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Kehon ja mielen hyvinvointi Parikinsonin taudissa

Mielen ja kehon hyvinvointi ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Pitkäaikaissairauteen sairastuminen aiheuttaa usein kriisin, joka aiheuttaa elämän tasapainon järkkymistä. Tasapainon saavuttaminen vaatii sairastumisen aiheuttamien tunteiden käsittelyä. Sairauden hyväksymisen prosessi etenee vaiheittain ja yksilöllisesti. Elimistö joutuu prosessissa stressitilaan ja voi siten aiheuttaa myös oireiden lisääntymistä.

Parkinsonin taudin oireisiin voi itsessään kuulua masennustaipumusta, ahdistuneisuutta, apatiaa ja aloitekyvyn heikkenemistä. Kognitiivisista oireista on tärkeä keskustella lääkärin kanssa, jotta löydetään sopiva lääkityksen taso. Myös väsymys voi liittyä sairauden oireisiin ja siksi onkin erittäin tärkeää kuunnella omaa jaksamistaan ja levätä riittävästi.

Apua mielenterveyden hoitoon voi hakea ammattilaisilta, mutta itsekin voi tehdä paljon oman mielen hyvinvoinnin eteen. Liikunta, rentoutumisharjoitteet, luonto, musiikki ja muut harrasteet sekä sosiaaliset kontaktit auttavat lievittämään stressiä. Läheisten ja ystävien tuki, faktatieto sairaudesta ja keinot hallita omaa elämäntilannetta voivat riittää pitämään mielialan hyvänä. Kaikki toiminta, joka lisää turvallisuuden- ja hallinnantunnetta sekä yhteenkuuluvuutta muihin, vahvistaa myös mielenterveyttä.

Omien kokemustensa sanoiksi pukeminen ja keskustelu läheisten tai ammattihenkilöiden kanssa on tärkeää. Myös vertaistuki voi olla hyödyllistä. Mikäli mieliala on pidempään (useita viikkoja) matala ja mielihyvää on vaikea löytää mistään, ne ovat merkkejä ammattiavun tarpeesta.