Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on ikävä seuralainen. Mutta ei se elämää estä. Se on jopa tuonut
elämääni hyviä asioita, kuten roppakaupalla uusia ystäviä.

Meitä parkkislaisia on paljon. Aina löytyy joku, jolle soittaa ja jonka kanssa voi keventää mieltään. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Parkinsonin tauti, parisuhde ja seksuaalisuus

Parkinsonin tautiin liittyy myös muita oireita kuin liikehäiriöitä ja näihin oireisiin tarvitaan muun tyyppistä hoitoa. Mielialaongelmat ja masennus ovat yleisiä. Unihäiriöt, uupumus ja kipu vaikuttavat toimintakykyyn. Autonomisen hermoston häiriöt, kuten ummetus, rakon toiminnan ja erektion häiriöt, ovat myös tavallisia. Edellä mainitut oireet ovat omiaan aiheuttamaan sekä fyysisiä että henkisiä haasteita seksuaalisuuteen.

Ongelmat ja tyytymättömyys seksuaalisuudessa ovat Parkinsonin taudissa yleisempiä miehillä. Miehet kertovat erektiovaikeuksista, ennenaikaisesta siemensyöksystä, orgasmivaikeudesta sekä hyperseksuaalisuudesta.

Naiset kertovat seksihalujen vähenemisestä, kiihottumis- ja orgasmivaikeuksista, emättimen kuivuudesta ja kireydestä sekä virtsan tahattomasta valumisesta seksin aikana.

Parkinsonin taudin vaikea-asteinen vapina saattaa tuntua häiritsevältä ja jännitystä aiheuttavat tilanteet lisäävät sitä. Sairauden edetessä kehon jäykkyys voi vaikeuttaa seksileikkejä, kun liikkuminen tai asennon muuttaminen on työlästä.

Haasteet seksuaalisuudessa saattavat kuormittaa henkisesti erittäin paljon ja ne koskettavat yhtä lailla parisuhteen kumpaakin osapuolta. Kummankin on siksi tarpeen saada asiallista tietoa ja puhua seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Kysymysten esille tuominen sekä tiedon ja neuvonnan saaminen vähentää sairaudesta johtuvaa kokonaishaittaa.

Oman sairauden oireiston tunnistaminen ja ymmärtäminen on monimutkainen prosessi ja vie aikaa hyväksyä tilanne. Sairastuneen voi olla aluksi vaikea hyväksyä kaikkia muutoksia itsessään ja hänen on ehkä vaikea uskoa, että toinen hyväksyy hänet juuri sellaisena kuin hän on. Kyseiset tuntemukset voivat aiheuttaa sen, että sairastuneen voi olla vaikea olla toisen koskettavana. Joku taas voi kokea, että hänen on pakko testata omaa viehätysvoimaansa päivittäin.

Seksuaalisuuden haasteista on tärkeää puhua

Sairastuneet usein odottavat, että ammattilaiset ottavat seksuaalisuuden puheeksi, ja lääkärin vastaanotto onkin hyvä paikka puhua siitä. Lääkäri voi tarvittaessa selvittää, onko seksuaalisuuden haasteiden taustalla jokin muu terveydellinen syy. Lääkärille on tärkeää mainita myös mahdollisesta hyperseksuaalisuudesta eli seksuaalisesta yliaktiivisuudesta. Se voi olla seurausta tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksesta ja siksi siitä on tärkeää mainita omalle lääkärille, joka voi arvioida lääkityksen muuttamisen tarvetta. Hyperseksuaalisuus on usein kiusallinen asia puolisolle ja muille läheisille, ja siksikin siitä puhuminen on erityisen tärkeää.

Liikunnan harrastaminen lisää oman kehon tuntemusta ja vaikuttaa myönteisesti mielialaan. Se estää myös tehokkaasti liian varhaista ulkoista muutosta. Lääkehoidolla pystytään vaikuttamaan niin fyysisiin oireisiin kuin mielialaan ja väsymysoireeseenkin.

Mielialan kohentamiseksi on mahdollista hakea myös keskusteluapua, osallistua vertaistoimintaan ja harjoitella tietoisuustaitoja. Nämä ovat tärkeitä asioita huomioida, sillä aktiivisesti elämässä mukana pysyminen pitää henkisestikin virkeänä ja itsetunnon kunnossa. Seksuaalisuus on tärkeä osa elämää ja myös Parkinsonin tautiin sairastuneilla on oikeus vaalia omaa seksuaalisuuttaan.

Lisätietoa parisuhteesta ja seksuaalisuudesta, niihin liittyvistä häiriöistä sekä hoitomuodoista luettavissa Liikehäiriösairauksien liiton seksuaalioppaasta joka on pdf-muodossa.