Suomen Punainen Risti tarjoaa luottamuksellista puhelinseuraa omaishoitajille

Punainen Risti käynnistää Juttuluuri-puhelinpalvelun kotonaan läheistään hoitaville. Tällä viikolla avautuvassa valtakunnallisessa palvelussa päivystää 11 koulutettua vapaaehtoista, joiden kanssa omaishoitaja voi keskustella arjen suurista ja pienistä huolista. Niitä voivat olla esimerkiksi yksinäisyys, huolten aiheuttama unettomuus, turvattomuus, väkivallan kokeminen tai läheisen menettäminen. Puheluihin vastaavat vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia ja palveluun voi soittaa nimettömänä.

– Juttuluuri tukee omaishoitajan hyvinvointia, sillä elämä helpottuu ja rikastuu, kun asioita voi jakaa luottamuksellisesti. Jo vartinkin juttutuokio katkaisee arjen rutiinit. Omaishoitajat voivat kertoa arjen haasteista ja hoitotyön vaativuudesta, mutta myös hyvistä kokemuksista tai vaikkapa televisio-ohjelmista, sanoo omaishoidon koordinaattori Sisko Aalto Punaisesta Rististä.

Omaishoitajilla on niukasti omaa aikaa

Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, joista 60 000 tekee raskasta ja sitovaa hoitotyötä. Usein elämä rajoittuu neljän seinän sisälle, kun omaishoitaja ei voi jättää hoidettavaansa yksin ja voimia yhdessä ulos lähtemiseen ei ole. Soitto Juttuluuriin antaa omaishoitajalle mahdollisuuden kodin ulkopuoliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen.

– Omaishoitajuus tuo perheeseen haasteita, joiden vuoksi tunteet, arjen aikataulut, sukulaisuus- ja ystävyyssuhteet, taloudelliset kysymykset sekä monet muut asiat joutuvat koetukselle. Usein omaishoitaja jättää harrastukset ja keskustelu pyörii hoidettavan asioissa. Hoidettavan sanat voivat myös kokonaan kadota ja omaishoitaja joutuu puhumaan ”seinille”, kertoo Aalto.

Suomen Punainen Risti on tukenut omaishoitajia jo 21 vuoden ajan. Monipuolista ja ympärivuotista toimintaa järjestetään yli 60 paikkakunnalla. Omaishoitajille järjestetään muun muassa vertaistukea, virkistystä, koulutusta, ohjausta, neuvontaa ja hyvinvointileirejä.

Juttuluuri-puhelinpalvelu avataan 5.3.2015. Vapaaehtoiset vastaavat puheluihin torstaisin kello 13–15 numerossa 0203 88100. Palvelu on suomeksi.   

Lue lisää Punaisen Ristin omaishoitajille suunnatusta toiminnasta: www.omaishoito.fi

Lisätietoja:

Omaishoidon koordinaattori Sisko Aalto, p. 020 701 2121, sisko.aalto@punainenristi.fi

Omaishoidon tukitoiminnan suunnittelija Siina Lepola, p. 020 701 2133, siina.lepola@punainenristi.fi

Jaa artikkeli