Kävely vaatii harjoittelua!

Syksyllä 2015 kuvattiin Erityisosaamiskeskus Suvitulessa kävelyharjoitteita sisällä ja ulkona. Näihin kuvauksiin koottiin sopeutumisvalmennuskursseilla hyväksi havaittuja harjoitteita, joista ajateltiin olevan hyötyä kaikille parkinsonpotilaille.

(<<-- videot löytyvät vasemmalla olevasta valikosta)

 

Parkinsonin tauti vaikuttaa kävelytekniikkaan. Ryhdin muutokset, vartalon ja raajojen myötäliikkeiden hiipuminen ja askeltamisen vaiheiden häviäminen tekevät kävelystä laahaavaa, lyhytaskelista ja hidasta.

Kävely saattaa myös kiihtyä hallitsemattomasti. Kävelykyvyn säilyttämiseksi kävelyä pitäisikin harrastaa päivittäin. Liikuntalajina kävely sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille eikä sen harrastaminen ole aikaan ja paikkaan sidottua. Kävely on myös helppo yhdistää hyötyliikunnan harrastamiseen. Kävely on myös mielekästä, hyödyllistä ja tehokasta lääkityksen ollessa hyvässä vasteessa.

Kävely aloitetaan ajattelemalla asento pitkäksi, jolloin hartioita vedetään kevyesti taakse ja napaa ajatellaan, vedetään kevyesti selkää kohti.

Kävellessä keskitytään pitkien askelten ottamiseen aloittamalla askellus kantaiskulla. Katse on kulkusuuntaan. Käsien ja jalkojen pitää toimia vastavuoroisesti myötäillen, tätä voi tehostaa esim. sauvakävelyn avulla.

Kävelysauvat tukevat myös ylävartalon ojennusta, tasapainoista, rytmikästä liikkumista ja olkavarren ojentajien työskentelyä.

Vaihtelevassa maastossa esim. metsäpolun kaltevuus, pienet kivet ja juurakot rytmittävät kävelijän askeltamista, harjoituttavat nilkan pienten lihasten toimintaa ja tasapainoa liikkeessä. Jos pystyasento ja liikkuminen tuntuvat epävarmalta sauvoista huolimatta, voi terveyskeskuksesta lainata rollaattorin eli kävelypyörän kävelyn ja siirtymisten tueksi.

Kaikille Parkinsonin tautia sairastaville olisi jo sairauden alkuvaiheessa suotavaa kartoittaa liikuntakykyään esim. asennon ja tasapainon hallintaa ja kävelyn tekniikkaa fysioterapeutin vastaanotolla. Oikeiden harjoitteluohjeiden ja virheellisten liikemallien ehkäisemisellä varmistetaan mielihyvää tuottava ja toimintakykyä ylläpitävä liikkuminen.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan Parkinsonin tautiin kuuluvat kävelyvaikeudet voivat vähentyä liikunnan avulla. Tehokkainta on kevyt kävelyharjoittelu. Tämä vahvistaa käsitystä liikunnan merkityksestä Parkinson potilaiden hoidossa muiden hoitojen rinnalla (Duodecim 2012; Archives of neurology 2012).

Ohjeita videoharjoitteisiin!

Miten ja missä

  • Monet ulkona tehtävät harjoitteet on helppo liittää omaan ulkoilemiseen tai hyötyliikuntaan (asiointireissut).
  • Sisällä tapahtuvat liikkeet voi tehdä tuen esim. rollattorin avulla. Tee liikkeitä 30–60 sekuntia kerrallaan ja toista tämä 1-5 kertaa
  • Sauvakävelyharjoitteissa voit kokeilla lyhempiä (n. 10-15cm) sauvoja, jotta pystyt/ehdit paremmin työntämään kädellä taakse.

Muista myös…

  • Liiku silloin, kun olotilasi tai lääkevaikutus on hyvä. Tällöin liikkuminen on mielekästä ja onnistuu paremmin, jolloin se on myös tehokkaampaa!
  • Sään mukainen varustus esim. liukuesteet/nastakengät liukkaalla suositeltavia kävelysauvojen lisäksi
  • Muista myös levätä harjoitteiden välissä ja juoda tarpeeksi nestettä!

 

Voit kysellä lisää harjoitteista:
Taina Piittisjärvi
fysioterapeutti amk, liikuntasuunnittelija
Parkinsonliitto ry
Erityisosaamiskeskus Suvituuli
PL 905, 20101 Turku
puh. 050 406 8328
taina.piittisjarvi@parkinson.fi

Kävelyharjoitteissa esiintyvät syksyn kursseilla osallistujina olleita parkinsonkuntoutujia.

Jaa artikkeli