Syksyisen raikas ilma ja auringonpaiste kruunasivat kävelytapahtumia 21:llä eri paikkakunnalla ympäri Suomen, tapahtumiin osallistui kaiken kaikkiaan 934 kävelijää! Ihmiset viihtyivät ja toivoivat vastaava tapahtumaa jatkossakin. Kävelytapahtuma oli myös 30-vuotisjuhlavuotemme liikuntatapahtuma ja samalla osa Euroopan laajuista Parkinson-kävelyä.

Kävelyyn osallistuneiden yhdistysten ja kerhojen tunnelmia ja kuvia tapahtumista.

KEMIJÄRVI

Mukana oli 16 kuntoilijaa ja reittinä esteetön Kuumalammen ympäri kävely, joka oli pituudeltaan
2–3 km.

NIVALA

Innostuneita kävelijöitä lähti matkaan noin 110, joista osa mukana pyörätuolein. Reittinä oli neljän sillan kävely joenrantapolkuja ja kevyenliikenteen väyliä mukaillen, joiden pituudet vaihtelivat 0,5–2,5 km. Ohjelmaa oli lapsille ja aikuisille. Oheistoimintana olivat arpajaiset, kahvi- ja mehutarjoilua. Mukana myös paikalliset Sote-Hyte ja liikuntatoimen edustajat. Tapahtuma sai runsaasti palstatilaa paikallis- ja maakuntalehdissä.

Neurologi Veli Tuomivaaran tervehdyksen välitti sh Ritva Rautio ja alkuverryttelyn johti fysioterapeutti Eila Saviluoto. Kaupungin hallituksen pj Jarmo Vuolteenaho lähti johtamaan kävelijöitä. Hän myös tuurasi tapahtuman suojelijaa kaupungin johtajaa, joka ei päässyt paikalle.

Meillä oli lukuisa joukko talkoolaisia laittamassa huoltopisteisiin mehua, musiikkia, lausuntaa ja lasten esityksiä. Kaupungintalon edessä oli kahvi- ja mehutarjoilu. Syksyn antimia, porkkanoita ja omenoita oli myös tarjolla. Tapahtumassa ihmiset olivat iloisia ja osallistuvia.

 

 

 

 

 

PORVOO 

Tapahtumapaikkana oli helppokulkuinen Porvoon keskusurheilukenttä, jota kiersi noin 50 henkilöä. Kentälle oli järjestetty paljon muutakin oheistoimintaa. Pelasimme eril. pelejä, grillasimme makkaraa, paistoimme räiskäleitä ja tarjoilimme kahvia vastaleivottujen korvapuustien kera, sekä myimme yli 200 arpaa. Arpajaisilla saatiin kerättyä rahaa puheterapiaa varten. Lehdistö ja paikallisradio huomioivat näkyvästi etukäteen tapahtuman. Olimme jakaneet tapahtuman ohjelman kaikille yhteistyökumppaneille lisäksi haastoimme ystävät, naapurit. lääkärit, fysioterapeutit sekä Porvoon seudun muut vammaisyhdistykset mukaan kävelyyn.

LAPPEENRANTA

Liikkeelle lähdettiin Lomakeskus Marjolasta noin 30 henkilön voimin. Kävelyreitti oli vanhaa maantietä, josta matkaa kertyi 3 km. Kovakuntoisimmat kävelivät 9.5 km. Osa ryhmästä keskittyi boccian ja mölkyn peluuseen. Saimaan saaristoa ihaillen maistuivat vielä nokipannukahvit ja grillimakkarat laavussa.

HELSINKI

Mukana oli noin 50 henkilöä ja vetonaulana Leena Harkimo. Kävelemään lähdettiin Oopperatalon takaa ja reitti kulki Töölönlahden ympäri kevyenliikenteen väylillä ja kaduilla. Pituudet kunnon mukaan joko 0,9–2,8 km.

KOUVOLA

Korian urheilukentältä liikkeelle lähti 44 kävelijää, jotka kiersivät urheilukenttää (400 m) tai pururataa (1km). Molemmat reitit olivat esteettömiä. Tapahtuman avaajana toimi Elimäen eläkkeellä oleva kirkkoherra Osmo Puhakka.

TURKU

Keskustorilta, Wiklundin kulmasta lähti n 30 kulttuurinälkäistä kävelijää, joko lyhemmälle patsasreitille tai pidemmälle arkkitehtuurireitille. Päälle juotiin torikahvit ja jätskit.

 

SEINÄJOKI

Jouppilanvuoren esteettömälle 1–3km:n pituisille kävelyreiteille osallistui noin 35 henkeä, puolet naisia ja puolet miehiä. Sää oli kaunis ja mielikorkealla, sanomalehti Ilkka kirjoitti myös tapahtumasta.

VAASA

Matkan varrella oli tietoa historiasta, ravintoa sielulle ja ruumiille. Hietasaaren kauniissa ympäristössä nautimme reppueväät. Kaikille kävelyyn osallistujille jaettiin liikuntapussi. Tapahtuman lähtö ja paluu oli Vaasan sisäsataman paikoitusalueelle. Reitin kohteet olivat Sisäsatama – Setterbergin puisto – Hovioikeudenpuisto – Vaskiluodon uusi silta – Hietasaari – Vaskiluodon vanha silta – Sisäsatama. kävelyn pituus oli n. 2,5 km ja reitti oli esteetön. Kävelijöitä oli mukana 14.

TAMPERE

70 reipasta kävelijää kokoontui Tammerkosken alueelle, Finlaysonin Palatsin kauniiseen puistomaiseen pihaan.

Sieltä saimme reput selkään ja tapahtuman avauksen jälkeen kuulimme reitistä, jonka kierrämme sekä kertomuksen Finlaysonin historiasta. Matkamme jatkui uutta Patosiltaa pitkin kohti Tampellan aluetta. Matkalla upeiden maisemien lisäksi, saimme kuulla myös historiaa, kuinka Tampella syntyi ja miten Tampere, joka oli pieni kyläpahanen sai uuden alkunsa kosken ympärille.

Kuulimme myös kuinka tämän päivän Tampellan- alue on saanut alkunsa ja mitä se on tänään. Sitten reittimme jatkui Tampellan puiston kautta Satakunnan sillan alta Koskipuistoon jossa kerrottiin myös alueen historiaa ja nykypäivää kaupungissamme.

Matkamme jatkui Hämeensillan ali kohti Koskikeskusta, siellä meitä odottikin mehu- ja keksitarjoilu sekä yllätykseksi vähän makeaakin. Myös siellä mehutarjoilun aikana kuulimme Verkatehtaan historiasta.

Osallistujien mielestä tällaisia kävelyjä voisi olla useimminkin, moni kuuli paljon sellaista asiaa mistä ei ollut tiennyt ennen ja vielä kun sää suosi meitä sekä hienot maisemat ympärillä, tuntui että päivämme oli onnistunut kaikin tavoin.

Meillä oli 6 eri pysähdyspaikkaa ja kuusi kertojaa, mehutarjoilusta huolehti muutama henkilö. Terassin saimme käyttöömme ravintolan luvalla ja mehut sekä keksit tarjosi paikallinen kauppias.

    
 

MIKKELI

Kävelypäivänä aurinko paistoi lämpimästi ja syksyn ruska alkoi olla parhaimmillaan. Kävelyreittejä oli kaksi, toinen 2,5 km kiersi Pankalammin ympäri konserttitalo Mikaelin maastossa ja toinen 1 km:n matka Esteri – talon sekä opiskelijakampuksen ympäri. Kello 13.00 puheenjohtaja Ismo Laanti toivotti kaikki tervetulleiksi. Kaupungin erityisliikunnanohjaaja Matti Poutiaisen vetämän alkuverryttelyn jälkeen porukka lähti kävelemään.

Yhdistystalo Esterin pihapiirissä pelattiin petanguea ja mölkkyä sekä heitettiin tikkaa, parhaat tulokset palkittiin. Tapahtuman musiikista pihalla vastasi Jussi Seppänen ja hänen soitellessa osa porukasta innostui tanssimaan valssin ja humpan tahdissa.

Tarjolla oli grillissä paistettua makkaraa sekä mehua, jälkiruokana kahvia ja pullaa. Lapsille oli järjestetty onnenpyörä karkki- ja suklaapalkintoineen …niin ja aikuiselle arpajaiset. Kävelyn ohella suurimman suosion sai Kaarinan ja Matleenan vetämä karaoke. Laulajia riitti koko tapahtuman ajaksi ja vähän sen jälkeenkin.

Osallistujia oli lähes 70 henkeä …kyllä meillä kaikilla oli niin mukavaa.

   

JOENSUU

Tapatuma oli perinteinen ulkoliikuntapäivä AVH-yhdistyksen kanssa ja käveltävä reitti oli n. 600m pitkä Kotikartanon luontopolku. Kävelijöitä oli 36 ja Kierrettyjä kierroksia kertyi 61. Kilometrejä kertyi 36,6 km. Kävelyreitin varrelle oli laitettu 10 keskivaikeaa kysymystä. Kävelijät tietenkin tunnollisesti vastasivat kysymyksiin. Kävely toteutui upeassa säässä ja koko tapahtuma sujui vallan mainiosti.

KANGASNIEMI

Tapahtumapaikkana oli Hiihtomajan ympäristö, jossa oli mahdollisuus valita 0,5–4 km:n reiteistä sopivin omalle kunnolleen. Kävelemään lähti 12 henkilöä. Fysioterapeutti ohjasi alkujumpan ennen kävelylle lähtöä ja ohjasti kävelijöitä oikeanlaiseen liikuntaan ja harjoitteluun yleisesti. Mukana oli haastettu osallistujia myös paikkakunnan muista yhdistyksistä, kuten Reumayhdistyksestä, Eläkeliitosta, Sydänyhdistyksestä, Syöpäyhdistyksestä sekä Keliakialiitosta

KUOPIO

Kuopiossa käveltiin Parkinson työn hyväksi Valkeisenlammen ympäri (1,5 km). Lammen ympärillä on monia historiallisia rakennuksia ja kaunis puistoalue erilaisine toimintapisteineen. Puisto on erittäin suosittu oleskelualue kaupunkilaisten keskuudessa, kilometrin päässä keskustorilta. Päivän sää houkutteli paikalle noin 150 kävelijää. Monet kiersivät lenkin pariinkin kertaan aurinkoisen ja 19 asteisen sään innoittamina. Kuopion Parkinson-yhdistys tarjosi kävelijöille grillimakkaraa ja mehua sekä mukavaa rupattelua. Osallistujia tuli niin paljon, että välillä piti käydä lähikaupassa makkaraostoksilla, reputkin loppuivat kesken. Kävelijät jäivät pidemmäksikin aikaa seurustelemaan ja kyselemään tietoa Parkinsonin taudista, osalla kävelijöistä ei ollut kontakteja sairauteen vaan osallistuivat kannustusmielessä mukaan kävelyyn. Kävely onnistui yli odotusten. Kävelijöitä oli runsaasti, ilmapiiri oli leppoisa ja ihmiset viihtyvivät pidempäänkin. Lisäksi ilma piti meitä hyvänä.

JYVÄSKYLÄ

Kaunis aurinkoinen sää suosi Jyväskylän kävelytapahtumaa. Osallistujia tapahtumassa oli n.50. Ohjelmassa oli kävelyn lisäksi arvauskilpailu ja leikkimielinen onginta, jonka järjesti Kohtaamon väki Äänekoskelta. Kävelyn jälkeen oli pirteän olon lisäksi tarjolla grillimakkaraa, kahvia ja mehua, joista maksu oli vapaaehtoinen.Kaikille jaettiin muistoksi tapahtumasta liikuntapussi.
Tapahtumaa tukivat lahjoituksilla Hotelli Alba, Seppälän Prisma, K-Market Kymppi ja Miniman.

 

KEMI

Lenkille lähti 11 kävelijää, jotka kiersivät esteetöntä, n. 2 km:n pituista vaihtelevasti rantatietä ja pururataa myötäilevää reittiä Perämeren rannalla.

OULU

Lukantien P-paikalta lähti 12 kävelijää kiertämään 1–3 km:n reittejä, Heikkilänkankaalle. Tilaisuudessa oli mehutarjoilu.

KAJAANI

Osallistujia kävelyssä oli 60. Tapahtuma järjestettiin Savusaunalla, Petäisenniskassa. Kävelyreitti kulki jokivarressa, päällystettyä kävelytietä venesatamaan ja takaisin. Reittien pituuksia oli mahdollisuus säätää oman kunnon mukaan.

RAUMA

Tapahtumapaikkana oli Lähdepellon urheilualue. Kävelyyn, joka kulki pururadalla ja osittain metsäpolkuja (1–6 km) osallistui noin 70 henkeä. Kaupungin liikunnan ohjaaja oli ohjaamassa alkulämmittelyt Parkinson humpan tahdissa. Parkinson-cd soi koko tapahtuman ajan taustalla.
Reittien varrelle olimme laittaneet luontoaiheisia kysymyksiä, joista parhaille tietäjille annettiin palkintoja. Kentälle olimme tuoneet erilaisia pelejä, myynnissä oli kahvia, pullaa ja grillimakkaroita.
Lapsille jaettiin kaasulla täyttämiämme Parkinson ilmapalloja. Lisää näkyvyyttä saimme, kaupungilla ilmapallot käsissä kulkevista lapsista ja reput selässä kulkevista kävelijöistä.

PORI

Tapahtumapaikkana oli Kirjuriluoto (Pori Jazz-paikka). Kävelyreitit kulkivat pururataa, luontopolkua, hyväkuntoisia ja leveitä puistokäytäviä (1,3–4 km). Reitit sopivat myös rollaattorin /pyörätuolin käyttäjille. Pururatareitti joen ääressä oli haasteellinen ja luontopolku kovakuntoisille (pitkospuut, joen/sillan yli kaarisilta tai kapulalossi). Keräsimme kaikilta kävelijöiltä vihkoon ”nimmarit”, joita saimme kerättyä tasan 50. Saimmepa muutamia jäseneksi liittymisiäkin kirjattua. Olimme varautuneet sataan kävijään, joten reserviä tarjoilun suhteen oli runsaasti. Suhde oli yhdistysläiset 30 % / vieraat 20 %, joten emme päässeet aivan M. Nykäsen fifty - sixty lukemiin. Kaikki meni hyvin, viikolla tapahtuneita radiohaastatteluja myöten, jotka saattavat olla vielä nähtävissä / kuultavissa Radio Pori.fi.

JÄMSÄ

Mukana oli 34 kävelijää, jotka kävelivät yhteensä 52,80 km eli 1,55 km/hlö.
Reitti kiersi maauimalan ja/tai ankkalammen ympäri kävelyteitä pitkin kunnon mukaan(1-3km.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli