Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Essentiaalisen vapinan tietoisuusviikko alkaa 18.3.

14.3.2024

Ensi viikolla 18.-24.3. lisätään tietoa ja tietoisuutta essentiaalisesta vapinasta, yleisestä ja liikehäiriösairaudesta, joka koskettaa noin 50-80 000 suomalaista. Sairastavia on kaiken ikäisissä.

Essentiaalinen vapina on ensisijaisesti käsissä esiintyvää liikevapinaa, joka pahenee vähitellen. Myös pään, äänen tai jalkojen vapina on mahdollista.

Vapinan lisäksi sairauteen voi liittyä myös muita oireita, kuten tasapainon ja muistin heikkenemistä sekä mielialaoireita. Sairaus hankaloittaa monissa arjen askareissa ja vapina kuormittaa koko kehoa sekä aiheuttaa monelle niska-ja hartiaseudun jumeja.

Terapiat ja itsehoito tukevat toimintakykyä

Essentiaalista vapinaa sairastavat hyötyvät lääkehoidon lisäksi toimintaterapiasta, pienapuvälineistä, fysioterapiasta, liikunnasta ja itsehoitomahdollisuuksista sekä keskustelutuesta, kun sairauteen liittyy häpeää, vapinan peittelyä tai eristäytyneisyyttä. Vertaistuki auttaa monia sopeutumaan omaan sairauteen. Essentiaalinen vapina ry on sairastavien tukena ja järjestää vertaistapaamisia eri puolilla Suomea ja verkossa. Tutustu myös Liikehäiriösairauksien liiton tarjoamiin palveluihin.

Webinaari essentiaalisen vapinan hoitomuodoista 21.3.

Tietoisuusviikolla järjestetään webinaari kohdennetusta ultraäänihoidosta (HIFU) ja syväaivostimulaatiohoidosta (DBS). Näitä hoitomuotoja käytetään essentiaalisen vapinan hoitomuotoina, kun lääkehoidolla ei saada riittävää vastetta. Tervetuloa kuulolle to 21.3. klo 17-18.30.

Luennoitsijana on TYKS:n neurokirurgian erikoislääkäri, apulaisprofessori Janek Frantzén. Kuulemme myös HIFU-hoidon käyneen essentiaalista vapinaa sairastavan kokemuspuheenvuoron.

Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista. Webinaari toteutetaan Teams-alustalla.

Osallistu webinaariin tästä

Lue lisää webinaarista

Lue lisää essentiaalisesta vapinasta

 

Lue myös